DVD Documentaires

ANDSNES: CONCERTOPTREDEN

Andsnes, Leif Ove speelt Bach en Mozart
 

Mozart: Allegro vivace uit Pianoconcert nr. 18 in Bes KV 456; Rondeau: Presto uit Pianoconcert nr. 9 in Es KV 271; Allegro en Romance uit Pianoconcert nr. 20 in d KV 466
Bach:
Largo en Presto uit Pianoconcert nr. 5 in f BWV 1056
 

Met het Noors kamerorkest. EMI  3.10436.9 (dvd, 48’ + 25’, PAL, 16:9, geluid PCM stereo, Dolby 5.1 surround en DTS 5.1 surround, regio 0). 2004
 
Strikt genomen is dit een vrij ordinaire promo uitgave. Enigszins teleurstellend gaat het slechts om delen uit pianoconcerten van Bach en Mozart en niet om complete werken. Die delen worden kort door de solist (in het Noors) aan elkaar gepraat. Daarna is er nog een niet bijster veelzeggend interview naar keuze in het Noors of Engels met de pianist en een reeks fragmenten uit andere mooie EMI dvd-v opnamen. Vrij magertjes, zo bezien.

Totdat men hoort en ziet wat hier gebeurt en daarvan in de ban raakt. De bewuste opnamen zijn gemaakt in de intieme maar vrij donkere hal van het oude postkantoor in Oslo in aanwezigheid van een muisstil publiek. De akoestiek is aan de harde kant, het geluid is heel direct, maar ook transparant en dynamisch vastgelegd. De wisselende beeldinstellingen met soms wat stereotiep aandoende shots van het muziekmaken worden doorsneden met een paar projecties op een rotswand of muur en korte stadsbeelden van Oslo.

Het is alleen al een genoegen om Andsnes regelmatig in close up op zijn volkomen ontspannen reagerende vingers te kunnen kijken en niet alleen te kunnen waarnemen dat hij bravura gedeelten niet als showmiddel gebruikt, maar in het totaalconcept integreert en dat hij bij snelle loopjes niet alleen weet waar ze beginnen, maar ook zorgt voor een happy landing. De hele aanpak – ook die van het Noors kamerorkest – is fris, spontaan en pittig. Aan verbeeldingsvolle uitwerking is geen gebrek en de dialogen met het dirigentloze orkest verlopen gesmeerd en ad rem. Gelukkig gebruikt Andsnes ook Mozarts cadensen.

Maar men hoeft geen absoluut bewonderaar van Andsnes te zijn om zich gewonnen te geven voor dit enthousiaste, stijl- en karaktervolle musiceren. Hoogtepunten zijn het Largo van Bach en de Romance van Mozart; het Rondo van Mozarts KV 271 draagt dan wel de aanduiding Presto, maar het gaat hier haast te snel, hoewel het ook zo bewondering afdwingt. Wie al beschikt over zijn eind augustus 2003 in de Jar kerk gemaakte cd opname van KV 271 en 456 met de volledige werken (EMI 557.803-2) zal hier met deze 30 september 2004 gemaakte uitgave een aardige beeldaanvulling vinden.