DVD Documentaires

BOSCH REQUIEM 2012

Bosch Requiem 2012. Poulenc: Motets pour un  temps de pénitence FP. 97 nr. 1-4; Duruflé: Requiem op. 9. Barbara Kozelj (ms), Maarten Koningsberger (b), het Brabant koor en het Brabants orkest o.l.v. Ed Spanjaard. Et’cetera  KTC 1462 (dvd,   ). 2012

 

De herdenking van de vijfhonderdste sterfdag van Hieronimus Bosch (1450-1516) werpt in Den Bosch al jaren zijn schaduwen vooruit met jaarlijks een muzikale happening van belang. In 2012 was dit het programma in de mooie St. Jans kathedraal.

Enigszins padoxaal mogen we blij zijn met de weinige composities van Maurice Duruflé. De virtuoze organist/componist voelde zich onwaardig om werken aan het piano-, strijkkwartet- of liederenrepertoire toe te voegen, dus hield hij het bij orgelwerken, koorwerken en orkestwerken en daarvan nog maar een paar. Zijn inspiratie haalde hij uit zijn leraar Dukas en de nalatenschap van Debussy, Ravel en Fauré.

Het Requiem ontstond in 1947 en is opgedragen aan zijn vader. De keuze van de gezongen teksten (behalve de meeste referenties aan de Dag des Oordeels) en de algehele troostvolle sfeer komen sterk overeen met het Requiem van Fauré.

Duruflé’s kenmerkende Debussiaanse gevoel voor een lyrisch vloeiend idioom wordt gebruikt voor de onderliggende Gregoriaanse zang en de bijpassende teksten. Deze muziek bestaat zowel in een versie voor orkest die nogal hoopgevend is en voor orgel met obbligato cello.

Gelukkig klinkt hier – net als op cd bij de componist zelf (Erato 3984-24235-2), bij Guest (Decca 436.486-2) en bij O’Donnell (Hyperion CDA 66757) – de orkestversie waarbij het Brabant koor vol warmte zingt om de intieme sfeer van de etherische contemplatie recht te doen. Barbara Kostelj en Maarten Koningsberger voelen de sfeer goed aan en dragen hun soli in dezelfde geest bij.

Om in de sfeer te komen zingt het koor a cappella de Boetepsalmen van Poulenc. Het geheel is passend sober in beeld gebracht.