DVD Documentaires

DANCE & QUARTET: JANÁČEK, DVORAK, SCHUBERT

Dance & Quartet. Janáček: Strijkkwartet nr. 2 Intieme brieven; Dvorak: Strijkkwartet nr. 12 in F op. 96 Amerikaanse; Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d D. 810 Der Tod und das Mädchen. Hagen kwartet en Zürichs ballet. Arthaus 101.680 (dvd, 94’09”). 2012

 

De Zwitserse regisseur Heinz Spoerli bedacht in samenwerking met decorontwerper Florian Etti en de kostuumontwerpers Nelly van der Velden, en Spoerli plus Etti drie balletten op bekende werken uit de strijkkwartetliteratuur. Een met geestdrift begroette opvoering tijdens het Salzburg Festival 2012 vond gelukkig niet alleen naar de omroeparchieven van ORF, ZDF en Unitel zijn weg, maar ook naar ArtHaus.

Aan balletkant is de opvoering in handen van leden van de bekende balletgroepen van het Koninklijk Zweeds ballet, het Beiers Staatsballet en het Zürichs ballet in eendrachtige samenwerking. Doorgaans is de opzet vrij kleinschalig en dus intiem, passend bij de kamermuziek ook fijnzinnig. De steeds bindende hand van Spoerli die voor tamelijk geserreerde, mooi beeldende scènes zorgt, is goed speurbaar. Fijn ook dat niet zoals vaak bij balletopvoeringen niet slechts losse delen, maar complete werken worden getoond.

Het Hagenkwartet is al sinds jaar en dag met deze composities vertrouwd en legde ze ook prachtig op cd vast. Het zit op een wat verlaagd podium boven de dansbühne maar blijft verder behalve bij opkomst en applaus buiten beeld. Wat de begeleiding betreft,  had men nauwelijks voor een beter ensemble (dat bovendien uit Salzburg komt) kunnen kiezen. Waarschijnlijk zijn de balletten ingestudeerd op basis van de opnamen want het is onmogelijk aan te nemen dat het kwartet ook steeds brokjes speelde tijdens de repetities.

De onderlinge samenwerking is perfect en het opnameteam heeft voor beeld en geluid een vrijwel ideale oplossing gevonden. Zonder opsmuk, zonder extra franje heeft iedereen zich op het wezenlijke geconcentreerd en zo ontstond een interessant, waardevol geheel. De beeldregie is als steeds in uitstekende handen bij Brian Large.