DVD Documentaires

EUROPA CONCERT 2007: WAGNER EN BRAHMS

Europa Concert 2007. Wagner: Voorspel Parsifal; Brahms: Concert voor viool, cello en orkest in a op. 104; Symfonie nr. 4 in e op. 98. Lisa Batiashvili (v) en Truls Mørk (vc) met het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Simon Rattle. Euro Arts 2055998 (dvd, 1u. 55’09”). 2007

 

Het Europa Concert waarmee het Berlijns filharmonisch orkest in 2007 tevens zijn honderdvijfentwintigste verjaardag vierde is echt bijzonder. Dat optreden werd namelijk niet in de vertrouwde Philharmonie gegeven, maar in het sigarendoosachtige gebouw van Kabelwerk Oberspree, een ontmantelde fabriek die tot het laat negentiende eeuwse cultuurbezit daar behoort; mogelijk worden daar vaker concerten gegeven, in ieder geval wist men waaraan men begon en het is interessant om bij afstand shots soms een hijskraanhaak te zien langskomen. Belangrijker is dat de muziek voortreffelijk klinkt, al kan men zich afvragen of de luisteraars op de achterste rijen die ook geen duidelijke zichtlijnen hebben daar net zo over dachten.

Dit concert begint wijdingsvol met het Voorspel uit Wagners Parsifal dat al hoge verwachtingen wekt voor het daarop volgende Brahmsprogramma. Dat begint met een door solisten èn orkest duidelijk geprofileerd Dubbelconcert waarbij de solisten af en toe in close-up heel geconcentreerd spelend waar te nemen zijn. De begeleiding klinkt sonoor, maar voldoende helder. Afgesloten wordt met Symfonie nr. 4 met zijn triomfantelijk passacaglia tot slot. De beeldregistratie met voldoende close-ups van de solisten en de dirigent geeft soms een aardig inkijkje in het orkest, bijvoorbeeld van de acht contrabassen op strijkstokhoogte. Zo is echt van een geslaagde reportage van een bijzondere gebeurtenis sprake.