DVD Documentaires

GERGIEV: CONDUCTING DOESN'T TIRE ME

Valery Gergiev: Conducting doesn’t tire me. Hoofdzakelijk met het Rotterdams filharmonisch orkest. RPHO 2008-2 (100’ +). 2008 

Symbolisch genoeg begint en eindigt de filmdocumentaire die de hoofdschotel vormt van dit dvd programma met Rimsky-Korsakovs Scheherazade; Het fascinerende leven en het werk van het fenomeen Gergiev waarmee niet alleen Rotterdam en omgeving een paar decennialang gelukkig konden genieten, heeft ook iets van een sprookje namelijk. Soms lukte het de dirigent zelfs bijna om op twee plaatsen tegelijk te zijn.

Grote brokken van de film van Christiaan van Schermbeek werden al op tv vertoond, maar hier is alles in optimale beeld- en geluidskwaliteit fraai voor eindeloze herhaling bijeen. Herhaling is hier best geboden om de volledige impact goed te laten inwerken.

Aan het begin van de film stoort het dat door het muziekmaken wordt heen gepraat, later in de ‘extra’s’ die langere fragmenten de revue laten passeren krijgen we tijdens de repetitiefragmenten die een goede indruk geven van ’s dirigenten werkwijze ongestoorde impressies aangeleverd. Bezwaar daartegen is hooguit dat die fragmenten rigoureus worden onderbroken waarna het beeldscherm even op zwart gaat voordat het volgende gedeelte begint. De kunst van het in- en uitfaden had waarschijnlijk voor aangenamere overgangen gezorgd.

Blikken achter de schermen, voor en na concerten, bij etentjes met musici en tijdens recepties ontbreken niet.Vaak is de dirigent naast het vele musiceren in zeer divers materiaal en op zeer verschillende plaatsen als talking head in beeld. In een paar korte intermezzi wordt gesuggereerd dan Ramsy Nasr zijn interviewer is, maar die blijft tijdens de gesprekken (of zijn het monologen?) bescheiden buiten beeld.

Ook wordt aandacht besteed aan het Gergiev festival, maar als een van de belangrijkste gebeurtenissen het Liebesnacht project met brokken uit de concertante Tristan und Isolde van Wagner. Niet te versmaden zijn de uitgebreide vijf extra’s: Gergiev over muziek (Mozart Jupiter symfonie, Berlioz, Symphonie fantastique, Mahler V, Prokofiev Romeo en Julia en Shostakovitch (enige symfonieën). Omgekeerd melden musici zich over de dirigent: Joeri Bashmet, Leonidas Kavakos, Nikolaj Znaider, Janine Jansen en natuurlijk orkestmusici.

We krijgen beelden uit een masterclass en last but not least Ravels Alborada del gracioso en La valse.Royaal gesponsord verscheen deze heel boeiende, feitelijk unieke dvd documentaire in eigen beheer bij het RPHO. Laten we daar dankbaar voor zijn en er nog tijdenlang van genieten nu de era Gergiev daar bijna voorbij is.