DVD Documentaires

GERGIEV: YOU CANNOT START WITHOUT ME

Valery Gergiev: You cannot start without me. Een documentaire van Allan Miller. Bel Air Classiques BAC 053 (dvd, 87’). 2009

 

Aan documentairemateriaal in beeld en geluid over Gergiev ontbreekt het allerminst en uit alle hoeken en gaten verschijnt meer over deze vluchtige, fascinerende figuur. We hadden al de beschikking over twee Rotterdamse dvd’s: In rehearsal and performance (ArtHaus 100.314) en Conducting doesn’t tire me, een film van Christiaan Schermbeek (RPHO 2008-2), maar daarin zijn hier belangrijke Russische, New Yorkse en Londense episodes toegevoegd. We zien hem aan het werk als dirigent, o.a. afwisselend geflankeerd door inbreng van pianist Yefim Bronfman, violist Leonidas Kavakos, ballerina Uliana Lopatkina en de zangers Renée Fleming (Rusalka, Met), Sergeeva (Brünnhilde, tournee) Anna Netrebko (Donna Anna, Maryinsky) en Dmitri Hvorostovsky.

Er is een fragment uit een dirigentencursus, zijn manager komt aan het woord en onderstreept de ‘verantwoordelijke missie’ van de dirigent. We zien weer iets van de prachtige nieuwe concertzaal in St. Petersburg met zijn fraaie akoestiek, er zijn brokjes conversatie via mobiele telefoons.

We krijgen wat inzicht in de chaotische administratieve rompslomp bij rolbezettingen, iets van de dirigent en zijn gezin. Dat alles gelukkig zonder ophemelerij, maar behoorlijk neutraal en zakelijk. Als bonus zijn er nog wat fragmenten van repetities en uitvoeringen. Al met al een aardig allround beeld dat nog wat toevoegt aan wat we al kenden en wisten.