DVD Documentaires

GRIMAUD: LIVING WITH WOLVES

Grimaud, Hélène: Living with wolves. EMI 216.575-9 (dvd, 58’). 2008

 

De titel van deze dvd is in zoverre misleidend dat Grimaud in 2008 bij haar terugkeer uit de V.S. van het ook in haar prille autobiografie beschreven ‘Leven met wolven’, die interessante episode uit haar leven in het Wolf Conservation Cente in de staat New York achter zich had gelaten toen ze zich eerst in Berlijn, later in Zwitserland vestigde.

Natuurlijk komen in deze documentaire film van Reiner E. Moritz filmbeelden voor van de omgang met wolven en worden verklaringen gegeven, maar de hoofdschotel van de bijna een uur lange documentaire is het best bijzondere levensverhaal van de nog steeds betrekkelijk jonge pianiste tot nu toe.

Er wordt uit de doeken gedaan hoezeer sprake was van een veelbelovend, maar wat dwarsig muzikaal zeer begaafd kind; we volgen haar op het Parijs’ Conservatorium, bij de resultaten van haar eerste opnamecontract bij Denon, haar overstap naar Erato, haar in de praktijk gebrachte bijzondere liefde voor wolven, we horen haar opvattingen over de zware druk van het concertleven, gepaard gaande met voortdurend reizen. Muziekfragmenten zijn ontleend aan de Warner catalogus enerzijds, anderzijds aan speciaal geregistreerde opnamen van Rachmaninovs Tweede- en Brahms’ Eerste pianoconcert met het Oslo filharmonisch orkest o.l.v. Thomas Dausgaard.

Juist vanwege het intrigerende, veelzijdige karakter van deze toch nog steeds wat buitenissige, bijzondere pianiste is het geschetste beeld heel interessant.