DVD Documentaires

KARAJAN, FILMPORTRET

Karajan, Herbert von: 1908-1989. Filmportret van Gernot Friedel. ArtHaus 100.252 (89’, 16:9, geluid 2.0, regio 2 en 5). 1999

 

In deze documentaire wordt op ietwat hagiografische manier het leven van Karajan in 19 korte hoofdstukken geschetst, te beginnen in zijn jeugd te Salzburg, eindigend met zijn neergang en de retorische vraag ‘Can this be death?’ Of het toeval is dat het hoofdstuk 15 ‘Foundation activities’ met bijna een kwartier op de totale speelduur van 89’ toeval is? Het relaas is overigens niet oninteressant en zal voor de grondige Karajan watcher best nog onbekend, boeiend materiaal en blikken achter de schermen in Wenen, Londen, Salzburg, Milaan en Berlijn bieden. In zoverre vormt deze film een nuttige aanvulling op het vele in allerlei vorm aanwezige materiaal.

te maken zodat de tot ambtelijke routine neigende orkestmusici leven in de brouwerij gaan brengen. Bij Weber bezweert hij beelden van spookachtigheid, vervoering, licht en duisternis. Zijn suggestieve werkwijze levert mooie resultaten op. Aan  ontspannend werkende grapjes en lachjes mankeert het niet, aan quasi jongensachtige opwinding evenmin. Het orkest geeft tenslotte heel geïnspireerde vertolkingen van beide werken.