DVD Documentaires

PIANO, THE ART OF

Piano, The art of. Documentaire van Christian Labrande en Donald Sturrock. Bijdragen van Arrau, Backhaus, Cortot, Cziffra, A. en E. Fischer, Gilels, Gould, Hess, Hofmann, Horowitz, Michelangeli, Moiseiwicz, Paderewski, Planté, Rachmaninov, Richter, Rubinstein, met commentaar van Pjotr Anderszewski, Daniel Barenboim, Colin Davis, Jevgeny Kissin, Zoltán Kocsis, Stephen Kovacevich, Paul Myers, Gennady Rozdestvensky, György Sandor, Tamás Vásáry e.a. Warner NVC Arts 3984-29199-2 (108’, 4:3, geluid 2.0 mono, regio 2-6). 1999

 

Een documentaire die heel interessant archiefmateriaal bevat, onder meer in de compilatie van telkens een paar maten uit Beethovens Appassionata door successievelijk Solomon, Arrau, Richter, Hess, nog eens Richter en Rubinstein. Maar lang niet al dat archiefmateriaal is even zeldzaam als dat uit bijvoorbeeld Bruno Monsaingeons Art of violin en diens portret van Richter. De glimpen Paderewski uit een in 1936 verfilmde Mondschein sonate van Beethoven en Myra Hess die Mozarts pianoconcert no. 17 in G KV 453 speelt genoten al eerder belangstelling.

Maar er is gelukkig ook het nodige onbekende moois, zoals György Cziffra die de Grand galop chromatique van Liszt speelt (ooit op een van zijn eerste H.M.V. lp’s verschenen) en Moisewitch die het pianoconcert no. 2 in c van Rachmaninov in 1944 liet vastleggen met Constant Lambert als dirigent.

De korte gedeelten uit Brahms’ 2e pianoconcert en Beethovens pianosonate no. 32 in c op. 111 met Arrau en de Bach Préludes met Edwin Fischer zijn verhelderend. Het wezenlijke commentaar wordt geleverd door John Tusa in het Engels, Jean-Pierre Belissent in het Frans of Johannes Hitzenberger in het Duits en er is op verzoek ondertiteling in deze drie talen ter beschikking.

Een productie als deze staat of valt met de beschikbaarheid van kwalitatief en kwantitatief geschikt archiefmateriaal. Hier wordt niet gesuggereerd dat men bij het zoeken daarvan tot het uiterste is gegaan; de oogst is aan de magere kant en de commentaren zijn ook niet erg stimulerend. Niettemin is dit programma door wat er wèl is best een aanbeveling waard.