DVD Documentaires

SINGING, THE ART OF

Singing, the art of. Documentaire van Donald Sturrock en John Steane met bijdragen van Victoria de los Angeles, Jussi Björling, Kirk Browning, Maria Callas, Enrico Caruso, Fyodor Chaliapin, Schuyler Chapin, Boris Christoff, Kirsten Flagstad, Beniamini Gigli, Tito Gobbi, Thomas Hampson, Giuseppe de Luca, Giovanni Martinelli, Lauritz Melchior, Magda Olivero, Ezio Pinza, Rosa Ponselle, Leontyne Price, Nicola Rescigno, Tito Schipa, Giuseppe di Stefano, Risë Stevens, Conchita Supervia, Joan Sutherland Richard Tauber, Renata Tebaldi, Luisa Tetrazzini, Lawrence Tibbett, Jon Vickers, Fritz Wunderlich. Warner NVC Arts 0630-15898-2 (116’, 4:3, geluid 2.0, regio 2-6). 1996 

Met in totaal 34 fragmenten binnen een tijdsbestek van 116 minuten is a priori wel duidelijk dat het hier om flitsen van meestal niet meer dan een paar minuten elk gaat. Het zijn lang niet altijd hoogtepunten uit de carrières van de 27 geportretteerde zangers, maar al lijkt het geheel niet veelbelovend en de beeld- en geluidskwaliteit is lang niet altijd van hoge kwaliteit – wat ook nauwelijks kan bij de oudste fragmenten. Toch bevredigt de klank van de stemmen vaak beter dan die van de begeleiding.

Over de zangersgeneratie van het laatste kwart van de 20e eeuw zou een veel betere documentaire kunnen worden gemaakt, alleen al omdat er kwantitatief en kwantitatief  zoveel meer materiaal voorhanden is. Maar als voornamelijk historisch document van een (voor)vorige generatie beroemdheden moeten we maar blij zijn met het voorhandene dat veel te bieden heeft. De ingelaste commentaren van Browning, Chapin, Hampson en Rescigno zijn doorgaans zeer verhelderend. Een apart wordt van lof ook voor het begeleidende boekje met een voortreffelijk commentaar van John Steane.