DVD Documentaires

SOLTI: THE GOLDEN RING

Solti: The golden Ring. Documentaire. Decca 071-153-9 (88’ + 69’, 4:3, geluid 1.0, 5.1, regio 0). 1959, 1963, 1965, 1966, 1992

 

In het begin van de jaren zestig vorige eeuw betekende de successievelijke verschijning van de opera’s uit Wagners Ring op lp een waar media evenement. Toen al was te voorzien dat het grote fonografisch-historische betekenis zou krijgen. Een belangrijk aandeel daarin had producer John Culshaw met zijn ‘Sonic Stage’concept om alles in stereo zo levensecht mogelijk te maken.

Achteraf moeten we extra dankbaar zijn dat de nog jonge Humphrey Burton van het hele verloop een indringende filmdocumentaire maakte. Hij volgde het hele productieproces in de Weense Sofiensaal voor en achter de schermen. In totaal moet hij over twintig uur ruw materiaal hebben beschikt voor zijn door de BBC uit te zenden documentaire.

Natuurlijk vervult Solti zelf met zijn tomeloze energie de dynamische hoofdrol, maar er is ook veel aandacht voor de inbreng van het orkest en het niet geringe solistenteam met onder anderen Birgit Nilsson, Wolfgang Windgassen, Dietrich Fischer-Dieskau Gottlob Frick. Verder aandacht voor het werk van de technici Gordon Parry en James Brown.

Jammer eigenlijk dat het geluid mono is en het meeste beeldmateriaal in zwart/wit. De toegevoegde fragmenten tot slot zijn door de technische molen gehaald en maken in Dolby 5.1 een sterk gemanipuleerde indruk. Maar het documentaire gedeelte is hoogst interessant en heel boeiend. Zeker als men terugdenkt in de tijd: hoe revolutionair en modern was de hele aanpak toen.