ADÈS, TEMPEST, THE
DVD Recensies

Adès: Tempest, The. Simon Keenlyside (b., Prospero), Audrey Luna (s., Ariel), Alan Oke (t., Caliban), Isabel Leonard (s., Miranda) e.a. met het Ensemble van de Metropolita Opera New York o.l.v. Thomas Adés. DG 073-4932 (dvd, 2u. 11’37”). 2012

 

Had ik in de bespreking van de Engelse cd opname met een andere rolbezetting van Simon Keenlyside, Cyndia Sieden, Ian Bostridge, Kate Royal en Toby Spence (EMI 695.234-2) uit 2007 nog twijfels over de waarde van het werk, deze Amerikaanse dvd zorgt dat ik me nu geheel gewonnen geef. Zelfs in die mate dat ik dit een van de beste opera’s uit de prille éenentwintigste eeuw acht. Hoe kwam die herziene opvatting tot stand?

Dat heeft veel te maken met het niet alleen zien, maar ook horen van het werk en met de enscenering van Robert Lepage, die   nadat Shakespeare’s toneelstuk door de Australische toneelschrijfster Meredith Oakes voor een opera geschikt maakte, Prospero’s eiland naar het operatoneel van de Milanese Scala verplaatst en ons in de eerste akte vanaf het toneel de zaal laat inkijken en in de derde een blik gunt op de machinaties achter het toneel. 

De metaforen van Prospero’s magie, en de illusies winnen zo aan duidelijkheid. Als Prospero is Simon Keenlyside er goed in geslaagd diens complexe karakter bloot te leggen.

Audrey Luna is een prachtig stralende Ariel, een ware luchtgodin, Alan Oke is een robuuste, aardgebonden Caliban, Isabel Leonard is een afwisselend onschuldige en sensuele Miranda. Hoogtepunten zijn een zinderend liefdesduet en de bruisende finale voor kwintet.

Adès heeft het werk vaak gedirigeerd en weet precies wat nodig is om zijn opera helder over te brengen. Het naturalisme van zijn muziek verduidelijkt het gegeven dat Ariel en Caliban tenslotte terecht hun eiland kunnen terugeisen.