DVD Recensies

BACH, J.S.: CANTATES NR. 51, 80, 91, LUTZ

Bach, J.S.: Cantate nr. 51 Jauchzet Gott in allen Landen BWV. 51. Sibylla Rubens (s) met het Orkest van de J.S. Bach Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach Stiftung. DVD 8420 (86’). 2016

 

Bach, J.S.: Cantate nr. 80 Ein feste Burg ist unser Gott BWV. 80. Dorothee Mields (s), Terry Wey (altus), Bernhard Berchtokd (t), Klaus Mertens (bs) met koor en orkest van de J.S. Bach Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach Stiftung DVD 8419 (90’). 2016

 

Bach, J.S.: Cantate nr. 91 Gelobet seist Du, Jesu Christ BWV. 91.Monika Mauch (s), Margot Oitzinger (a), Bernard Berchold (t) en Peter Kooij met koor en orkest van de J.S. Bach Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach Stiftung DVD 8423 (85’).2016

 

Met deze uitgaven slaat de J.S. Bach Stiftung uit het Zwitserde St. Gallen, die een over jaren verspreid project realiseert waarin successievelijk alle vocale werken van Bach worden vastgelegd, nieuwe wegen in. Allereerst is men van het cd formaat overgestapt naar het dvd formaat en verder is per schijfje maar één cantate vastgelegd. Zo’n cantate duurt gemiddeld twintig tot vijfentwintig minuten de rest van de ruim tachtig minuten opnameduur is besteed aan een overdenking, een weerspiegeling door een kunstenaar of kunstkenner. In het geval van cantate 51 is die van schrijver Adolf Muschg (1934), bij nr. 80 van literatuur professor Johannes Anderegg (1938) en bij nr. van beeldhouwer  Ludwig Stocker. Steeds in het Duits met een licht Schwitzerdütsch accent. Of dat goed tegen herhaling bestand is? Wie niet goed de Duitse taal beheerst, zal er weinig aan hebben.

Dat precies in het Luther jaar 2017 een van de mooiste cantates van Bach verschijnt, is heel terecht en zal ook wel zo bedoeld zijn. Het is een van Bachs mooiste werken in dit genre. Het werd in 1724 geschreven voor het Reformatiefestival op 31 oktober.

Het beginkoor wordt algemeen erkend als een van Bachs briljantste contrapuntische meesterwerken, waarin een instrumentale canon alle vier stemmen plus continuo omlijst om zo een dichte zevenstemmige textuur te verkrijgen. Als sprake is van een ‘machtige vesting’ mogen daar best wapens aan te pas komen.

Verder bevat het werk twee prachtige duetten (nr. 2 voor bas en sopraan en nr. 7, met pastoraal karakter, voor alt en tenor. 

Zoals in de voorgaande opnamen uit de serie nauwelijks minder goede momenten waren te vinden, zo is ook hier weer het uitvoeringsniveau, ook in beide andere cantates hoog. Het is goed naast de goed toegeruste solisten uit eigen kring ook internationaal erkende Bachspecialisten als Klaus Mertens en Peter Kooij aan te treffen. Verder is het recept bekend en vertrouwd: kleine bezetting van koor en orkest, een opvatting en realisatie volgens de huidige normen van de authentieke interpretatiewijze, voortreffelijke, heel volledige documentatie en toelichting.

De toegevoegde visuele dimensie geeft veel voldoening omdat de luisteraar nu zelf quasi aanwezig is intieme kerkjes in Teufen, St. Mangen en Trogen.

Ook de cantates nr. 24 Ein ungefärbt Gemüte, 46 Schauet doch und sehet, 85 Ich bin ein guter Hirt, 92 Ich hab in Gottes Herz und Sinn, 115 Mache dich, mein Geist, bereit, 157 Och lasse dich nicht, du segnest mich denn en 164 Ihr, die ihr durch euch von Christo nennet zijn intussen op dvd verschenen.

Nadere info en bestelling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.bachstiftung.ch