DVD Recensies

BRUCKNER: SYMFONIE NR. 7, HAITINK

Beethoven: Pianoconcert nr. 4 in G op. 58; Bruckner: Symfonie nr. 7 in E WAB. 107. Emanuel Ax met het Weens filharmonisch orkest o.l.v. Bernard Haitink. Unitel 802208 (dvd, 1u., 56’00”). 2019

Dat Bernard Haitink niet zoals Pierre Monteux als negentiger zijn contract bij het Londens Symfonie orkest voor tien jaar verlengde, maar 31 augustus 2019 zijn op twee na laatste concert niet in Amsterdam maar in het Salzburgse Großes Festspielhaus gaf, was dus net niet definitief want Londen (Proms) en Luzern (Festival) volgden nog na een carrière die 65 jaar duurde. Het was tevens het laatste concert daar van het Festival dat jaar. Als toegift speelde Ax daar nog de Wals nr. 19 in A van Chopin, maar die is hier weggelaten. 
Het was dus bijna aan het eind van een misschien vermoeiende Europese tournee, maar daar is niets van te merken. Ax, als vervanger van de ziek afgemelde Murray Perahia, met wie Haitink destijds in zo’n mooie dialoog alle vijf Pianoconcerten had opgenomen op Sony, maakte al twee eerdere opnamen van Beethovens Pianoconcert nr. 4: in 1986 met André Previn (RCA RD 85930) en in 2009 met Tilson Thomas (San Francisco Symfonie orkest SFS 821936.0037-2). Die fijnzinnig en niet al te dramatisch uitgevallen Beethoven was best in orde, zeker ook wat de lange cadens betreft.
Maar de aandacht richt zich natuurlijk vooral op Bruckner. Hoe vaak zou Haitink nr. 7 hebben gedirigeerd? Of hij daar zelf een lijst van heeft bijgehouden? Op cd enige malen met het Concertgebouworkest en verder met het Chicago symfonie orkest. In Wenen nam hij in 1985 alleen nr. 4 op (Philips 412.735-2).
Wanneer je jezelf overgeeft aan een van de beste Brucknerdirigenten, weet je a priori dat je in goede handen bent. Vergeleken met zijn vorige opnamen zijn de tempi wat langzamer in het eerste en derde deel en klinkt de muziek over de hele linie mogelijk wat meer verinnerlijkt, mild en intiem met veel cantabile momenten, een gezonde polsslag en retorische cadensen. Haitink gebruikt de versie Nowak 1885. Er ligt in deze opname een leven lang ervaring besloten. Best bijzonder.