DVD Recensies

BEETHOVEN: FIDELIO, WELSER MÖST

Beethoven: Fidelio op. 72. Adrianne Pieczonka (s., Leonore), Jonas Kaufmann (t., Florestan), Tomasz Konieczny (bs., Don Pizarro), Hans-Peter König (bs., Rocco), Olga Bezmertna (s., Marzelline), Norbert Ernst (t., Jaquino) en Sebastian Holecek (bs., Don Fernando) met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Franz Welser Möst. Sony 88875193519 (2u. 16’25”). 2015 
 
De concertante uitvoering van Beethovens Fidelio onder leiding van Jaap van Zweden in december 2020 had te lijden onder de restricties van de Coronacrisis. Daarom werd de later ook op tv te volgen uitvoering voorzien van een een samenvatting door Paul Witteman en de door Robert Holl in het Nederlands vertelde tekst van Rocco’s Erzählung van Walter Jens.
Mensen als de gevangenbewaker Rocco hebben in de opera niet veel te melden. De grote tragiek, het grote geluk en andere grote gevoelens kunnen ze niet kwijt buiten de vrij banale librettotekst en voor de regisseur en het publiek is hij al gauw oninteressant.
Toch had die Rocco waarschijnlijk best veel te vertellen uit zijn bestaan als geangenbewaker en over zijn relatie met Marzelline en Jacquino. Maar hij stelt zichzelf geen vragen, noch in de opera die zich in zijn onmiddellijke omgeving afspeelt. Het is meer een conference. 
Sinds de Vergelijkende discografie over Fidelio in augustus 2011 werd samengesteld zijn er nog wel wat dvd’s van deze opera verschenen: van Haitink uit Glyndebourne (ArtHaus 101.099), Bernstein uit Wenen (DG 073-4159), Mehta (Medici Arts 207249-8), Tausk (Euro Arts 206485-8) en deze van Welser-Möst.
Jonas Kaufmann maakt een heel sterke indruk als Florestan, maar we moeten op hem wachten tot het het begin van de tweede akte. In muzikaal opzicht stelt hij zeker niet teleur vanaf zijn eerste uitroep. Hij is omringd door een vrijwel ideaal zangersteam waarin Adrianne Pieczonka als zijn vrouw Leonore ook een glansrol vervult naarmate het drama zich verder ontwikkelt in deze Salzburgse Festivalopname.
Wanneer deze op cd was verschenen, zou iedereen er gelukkig mee zijn geweest, maar omdat hij op dvd is uitgebracht kan men zich de afkeer van het publiek wel voorstellen. De gesproken dialogen zijn vervangen door allerlei geluiden, die zijn samengesteld door Torsten Ottersberg: gekreun, huiselijk en gevangenis lawaai tijdens welke de zangers hun handelingen improviseren binnen enorme wanden en deuren. Wat heeft regisseur Claus Guth bezield?
Nee, dan toch maar liever de dvd opname van Harnoncourt uit Zürich (TDK DV OPFID) zonder de ‘Einlage’ van Jens.