DVD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIEËN NR. 2 EN 3; PIANOCONCERT NR. 1

Beethoven: Pianoconcert nr. 1 in C op. 15; Symfonieën nr. 2 in D op. 36 en 3 in Es op. 55 ‘Eroica’; Schumann: ‘Von fremden Ländern und Menschen’ uit Kinderszenen op. 15 Martha Argerich met het Luzern Festival orkest o.l.v. Herbert Blomstedt. Accentus ACC 10511 (dvd, 2u., 16’00”). 202
 
Op deze dvd zien en horen we het resultaat van twee concerten die in augustus 2020 tijdens het Luzern Festival werden gegeven. De nog steeds vitale 92-jarige Herbert Blomstedt dirigeert het bewust met 35 musici klein gehouden uit meestal Zwitserse orkestleden geformeerde orkest voor het eerst in twee Symfonieën en begeleidt de 79-jarige Martha Argerich in Pianoconcert nr. 1.
Symfonie nr. 2 krijgt een jeugdig aanzien mede dankzij de stuwende voorwaartse beweging en mooi geplaatste accenten. De blazers hebben alle gelegenheid om zich te ontplooien. De Eroica ondergaat een dergelijke behandeling, maar dan met meer kracht en breedte. Het eerste en tweede deel zijn maximaal geladen met spanning en zijn heel zorgvuldig gefraseerd. Hoogtepunt is de marcia funebre die heel intens klinkt.
In Pianoconcert nr. 1 speelt Martha Argerich nog steeds bewonderenswaardig fris. Het is haar zoveelste opname van dit werk nadat ze het opnam met het Italiaans/Zwitserse omroeporkest (DG 477.9884), het Concertgebouworkest (Warner 463188-2), het Philharmonia orkest (DG 415.682-2). Maar dit is voor het eerst dat we haar ook kunnen zien spelen. Het is haast een wonder te ervaren met hoeveel jeugdig élan ze nog speelt. In de hoekdelen etaleert ze haar onverminderde virtuositeit, in het middendeel dat ze ook intiem en vol eenvoud kan zijn. Een bewijs dat soms minder meer kan betekenen. Mooi om te zien is ook hoe Argerich en Blomstedt echt samen muziek maken. Als leuk extra is er ook nog de Schumann toegift.