DVD Recensies

BEETHOVEN: 10 VIOOLSONATES, MUTTER

Beethoven: De 10 vioolsonates; documentaire Een leven met Beethoven. Anne-Sophie Mutter en Lambert Orkis. DG 073-014-2 (2 dvd-v’s, 336’, 16:9, geluid 2.0, regio 0). 1999

 

Vergezeld van een uur lange documentaire van Reiner Moritz werd de queeste naar en de voorbereidingen van Anne-Sophie Mutter en haar trouwe begeleider Lambert Orkis voor hun opname van de integrale vioolsonates van Beethoven die in 1999 ook op cd (DG 457.619-2, 4 cd’s en later in sacd vorm op 471.641-2 die echter separaat in het Kurhaus te Wiesbaden in augustus 1998 tot stand kwamen) waren uitgebracht in dvd-v vorm beschikbaar. Die voorbereidingen strekten zich over enige jaren uit en de video opnamen werden in het Parijse Théâtre des Champs Elysées gemaakt. Eigenlijk is dat documentaire gedeelte het belangrijkst omdat die nuttig en noodzakelijk inzicht verschaft over wat precies gebeurde.

Zoals al is opgemerkt in de aan deze werken gewijde Vergelijkende Discografie overtuigen de interpretaties van Mutter maar bij vlagen. Haar aanpak is op zijn minst verrassend soms haast verbijsterend eigenzinnig, vol expressieve overdrijvingen en daardoor grillig, eigenzinnig. Maar vioolspelen kan ze natuurlijk als de beste en haar aanpak is steeds hoogst intelligent. Misschien is dat juist wel het probleem. Boeiend en overtuigend is bijvoorbeeld wel hoe ze spontaan, bijna improviserend de variaties en de finale van de Kreutzer sonate afwikkelt.

Het camerawerk is eenvoudig maar goed verzorgd en op de beeld- en geluidskwaliteit valt weinig af te dingen. Niettemin een uitgaaf om eerder eens te lenen of te huren dan om aan te schaffen. Daarvoor is het muzikaal belang te controversieel met een afwisseling van nu eens bewondering, dan weer irritatie.