DVD Recensies

BRAHMS: EIN DEUTSCHES REQUIEM, ABBADO

Brahms: Ein Deutsches Requiem op. 45. Barbara Bonney (sopraan), Bryn Terfel (bariton), het Zweeds omroepkoor, het Eric Ericson koor en het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Claudio Abbado. ArtHaus 101.047 (79’, 16:9, geluid 2.0, regio 0). 1997

 

Om de viering van Brahms’ hooderdste sterfdag te vieren kwam Abbado nogal provocerend met zijn Berlijnse orkest naar de Weense Musikverein om daar een liefdevolle, gave, haast eerbiedige vertolking te geven van het Deutsches Requiem. Zoals ook op zijn DG opname van het werk (DG 437.517-2) uit 1993 te horen is, koos hij in plaats van een Duitstalig koor twee professionele Zweedse koren die zich heel genuanceerd en kernachtigb positief onderscheiden. Maar de solisten op die cd – Cheryl Studer en Andreas Schmidt – overtuigen meer dan het tweetal hier. Bryn Terfel maakt zich – zoals niet ongewoon – soms schuldig aan nodeloze overdrijving en zijn teveel aan expressie maakt dat het resultaat aan waardigheid inboet. Bonney zingt mooi gevoelig, maar lijkt wat nerveus en komt niet ideaalk tegemoet aan de wens naar warmbloedige oprechtheid.

De videoregistratie heeft duidedelijk een reportagekarakter, maar mag geslaagd worden genoemd en de klank is voortreffelijk.