DVD Recensies

BRUCKNER: SYMFONIE NR. 8, BOULEZ

Bruckner: Symfonie nr. 8 in c. Weens filharmonisch orkest o.l.v. Pierre Boulez. TDK DV-VPOBR (95’, 16:9, geluid 2.0, regio 0). 1996

 

Benieuwd of deze beeldopname veel toevoegt aan de eerder verschenen cd  geluidsopname van dit werk (DG 459.678-2) moet twijfel worden gemeld. Het gaat hier om een eeuwfeest herdenking in de prachtige Stiftskirche in St. Florian waar Bruckner organist was in september 1996 en de uitvoering van de symfonie is aangevuld met een interview met de dirigent en een verkenning in en rond de stad.

In plaats van zich in zijn videoverslag te richten op orkest en dirigent dwaalt Brian Large’s camera haast teveel af naar de inderdaad prachtige kerkgewelven met hun versieringen en details wat nogal afleidt van de muziek. Of Boulez een ideaal Brucknervertolker is, raakt een ander aspect. Het eerste deel klinkt nogal nuchter en afstandelijk en om het scherzo goed weer te geven is niet zo’n geweldige kunst. Gelukkig herstelt hij zich in het hechte, vloeiende langzame deel en de majestueuze finale. Ook de opname ondervindt teveel hinder van de kerkgalm om genoeg detail en definitie te laten horen. Geen wonder dat het geheel een nogal tweeslachtige indruk nalaat.