DVD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERT NR. 3, UCHIDA

Beethoven: Pianoconcert nr. 3 in c op. 37: Strauss, R.: Ein Heldenleben op. 40. Mitsuko Uchida met het Symfonie orkest van de Beierse omroep o.l.v. Mariss Jansons. ArtHaus 101683 (dvd, 95’). 2011

 

Tot op zekere hoogte hadden we deze uitvoeringen al eerder in iets andere gedaante kunnen leren kennen: Uchida maakte in 1996 met het Concertgebouworkest onder Kurt Sanderling al opnamen van de pianoconcerten nr. 3 en 4 (Philips 446.082-2 uit 1996) waarin ze met de heldere toon van een geboren Mozartvertolkster en een goed gefundeerde techniek op gevoelige wijze met Beethovens wereld omging: sereen in het langzame deel, vlot in de finale, maar alleen in het eerste deel had het krachtige drama wat meer profiel mogen krijgen. Voor publiek, zoals hier in München, doet ze gelukkig overal een schepje op.

Jansons zorgt met Ein Heldenleben voor een mooie herhaling van de dvd opname die hij in 2004 met het Concertgebouworkest maakte (RCO Live RCO 04104). Jansons’ held is een type dat sympathie wekt: hij weet wat hij waard is maar toont dat nergens op overdreven manier. Het zelfportret aan het begin laat dat al meteen horen in een expositie met doorvoede strijkersklank (hoewel iets minder warm dan in Amsterdam), stevig koper, heldere pauken. Alles heel sonoor, maar nooit te opgelegd.

De tegenstanders worden eerder belachelijk gemaakt dan tot karikatuur gevormd; des helden vrouw is een tere liefhebbende levensgezellin. Voortdurend zijn de noten en de emotionele subtekst duidelijk in het vizier.

De combinatie van werken is misschien wat ongewoon op een dvd, maar begrijpelijk in het concertbedrijf. Het resultaat verdient in alle opzichten een pluim voor de betrokkenen.