DVD Recensies

BOITO: MEFISTOFELE, RANZANI

Boito: Mefistofele. Ferruccio Furlanetto, Giuseppe Filianoti, Dimitra Theodossiou, Sonia Zaramella, Mimmo Gheggi, Monica Minarelli met het Ensemble van de Opera Palermo o.l.v. Stefano Ranzani. Dynamic 33581 (2 dvd’s, 2u. 24’). 2008

 

De meest recente opname van Mefistofele verscheen parallel op cd en dvd bij verschillende uitgevers. Bij nadere beschouwing is in tegenstelling tot de verwachting dat het beeld voor toegevoegde waarde zorgt, de cd versie het genietbaarst. Waarom?

Dat is weer een kwestie van de aankleding en de regie. Hoewel een vals religieus sausje is vermeden, gaat regisseur Giancarlo del Monaco zich te buiten aan symbolisme. Aan het begin en het eind van de opvoering wordt letterlijk licht aan het eind van een tunnel getoond. Mefistofele slaat op een gegeven moment een stoel aan diggelen en in haar slotaria beklimt Margarethe een ladder richting hemel en wordt ze halverwege omhangen met een mantel in alweer symbolische kruisvorm. 

Waarom het geheel met 2 uur 24’ speelduur over 2 cd’s is uitgesmeerd, lijkt ook wat overdreven; de tweede begint met de gevangenisscène van Margherite. Mefistofele heeft een Dracula haarsnit en de Walpurgisnacht is in Las Vegas gesitueerd: Great show tonight.

Maar ongeacht dit beeld: hoe mooi Dimitra Theodossiou de rol van Margherite ook zingt en hoeveel muzikale en dramatische verbeelding ze ook toont, de tenorstem van Giuseppe Filianoti klinkt kurkdroog en zijn voordracht is niet bijster geïnspireerd. Van Ferruccio Furlanetto mag men als Mefistofele op veel goeds hopen. Hij zingt aangenaam sonoor, maar het ontbreekt hem aan dominantie en zijn timbre mist het karakter van een Siepi of een Ramey. De inbreng van het operagezelschap uit Palermo is heel redelijk, maar niet geweldig.

Houd het daarom veiliger nog maar op de oudere Arthaus dvd van Maurizio Arena uit 1989 met een solistenteam waarin Samuel Ramey schittert.