DVD Recensies

BLOW: VENUS AND ADONIS

Blow: Venus and Adonis. Céline Scheen, Marc Mauilion, Grégoire Augustin met Les musiciens du Paradia enblow venu  Maîtrise de Caen o.l.v. Bertrand Cuiller. Alpha 703 (86’29”). 2013

Of het valse bescheidenheid was toen John Blow in 1683 zijn voor Karel II geschreven Venus and Adonis een masque noemde? Tenslotte gaat het om een korte, maar volwaardige opera. Zijn anonieme librettist voorzag hem van voortreffelijk materiaal met personen die echt tot leven komen en als zodanig handelen. Het werk doorstaat de vergelijking met Purcells Dido and Aeneas in dit opzicht glansrijk, alleen is de dood vam Adonis minder ontroerend dan die van Dido.

Er zijn zelfs humoristische momenten, zoals wanneer Cupido een stel van zijn leerlingen wegwijs maakt in de kunst van het verlokken. En wanneer Venus aan diezelfde Cupido vraagt hoe hij verzekert kan zijn van Adonis’ permanente liefde. Het antwoord: “Use him very ill”, waarna ze in een grote lachbui uitbarst.

Het werk was zeker een videoproductie waard; het valt alleen op dat deze niet uit Engeland zelf maar uit het tegenoverliggende Théâtre de Caen in Normandië komt. Kostuums, decors, choreografie zijn helemaal in stijl, zonder vervreemding door regisseuse Louis Moaty. Het enige waar men over zou kunnen vallen, is, dat het werk in het Frans wordt gezongen. Maar er is wel gezorgd voor Engelse ondertitels.

In de titelrollen overtuigen de Belgische sopraan Céline Scheen en de Franse tenor Marc Mauillon in alle opzichten en de jonge sopraan Grégoire Augustin is een heel geschikte Cupido. Voor de overige kleine rolletjes zijn koorleden ingezet. CD opnamen van het werk hadden we al genoeg (zie rubriek CD Recensies), deze dvd is daarom extra welkom.