DVD Recensies

BEETHOVEN: OUVERTURE DIE GESCHÖPFE DES PROMETHEUS; PIANOCONCERT NR. 2, PIRES

Beethoven: Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus op. 43; Pianoconcert nr. 2 in Bes op.19; Bach, J.S., Largo uit Pianoconcert nr. 5 in f BWV 1052. Maria João Pires met het Orchestre de Paris o.l.v. Riccardo Chailly. Onuitgegeven, Parijs, 22/23-02-2012

 

Op 27 juli 2014 zond Arte TV dit concert uit 2012 uit. Daarna werd het programma goeder gewoonte nog en paar keer herhaald. De hoop en de verwachting dat het op dvd zou verschijnen is (nog) niet bewaarheid. Op YouTube is alleen de hemelse 3 minuten van de Bach toegift te zien en te horen. Gelukkig reageerde ik destijds snel zodat ik het hele programma heb opgenomen.

Chailly voor een orkest waarmee hij niet vertrouwd is en Pires in hechte samenwerking met hem (wie herinnert zich nog hun Amsterdamse misverstand toen Chailly de introductie van het ene pianoconcert van Mozart inzette, terwijl zij een ander had verwacht en voorbereid?) precies haar heldere, onopgesmukte visie van het tweede pianoconcert realiserend. En dan die royale toegift van pianiste èn dirigent! Wat een gemiste kans is het wanneer dit niet normaal compleet verkrijgbaar wordt.