DVD Recensies

BRUCKNER: SYMFONIE NR. 5, HARNONCOURT

Bruckner: Symfonie nr. 5 in Bes. Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. RCO Live 14103 (dvd,67’43”). 2013

 

Wie deze dvd bekijkt en beluistert zou eigenlijk wanneer voldoende kennis van de Duitse taal voorhanden is vooraf de opname en de repetitiefragmenten van Harnoncourts eerdere Weense cd opname uit 2004 moeten bestuderen (RCA 82876-60749-2). Voor het overige gaat het in Amsterdam om het afscheidsconcert dat Harnoncourt in oktober 2013 gaf.

Eens te meer ervaren we hier een muzikaal zeer levendige, maar nogal serene verklanking. De tempi zijn hier zelfs nog wat sneller, hoewel dat vooral en haast uitsluitend voor het adagio geldt. Het is een ietwat wanhopig deel dat begint met een vurige hobomelodie met de aanduiding ‘sehr langsam’ in een alla breve dat Harnoncourt als een allegretto behandelt. Dat deed Furtwängler ook al eerder.

Veel van de getoonde levendigheid komt rechtstreeks uit de dirigent voort, hoewel het prachtig spelende orkest daarin ook een belangrijke factor is. Zo ontstond een Bruckner V die getuigt van een grootse visie en die optimaal is gerealiseerd. Een waar Brucknerfeest in het klein.