DVD Recensies

CHIN: ALICE IN WONDERLAND

Chin: Alice in Wonderland. Sally Matthews (Alice), Pha Komsi (Cheshire cat), Dietrich Henschel, Duc. Mad Hunter), Andrew Watts (White rabbit, Bad ger, March hare) e.a. het koor en orkest van de Beierse Staatsopera o.l.v. Kent Nagano. Medici Arts 207241-8 (dvd, 2u.02’). 2007 
 
Lewis Carrolls’ verhaal uit 1865 over Alice, het meisje dat in een konijnenhol valt en in de ‘onderwereld’, in een droomwereld terechtkomt, daar allerlei raadselachtige avonturen beleeft en vreemde wezens ontmoet en rijk aan ervaringen in de gewone wereld terugkeert, is vooral bekend in de Engelstalige wereld. De Koreaanse componiste Unsuk Chin (1961, Ligeti studente in Hamburg en thans in Berlijn wonend), maakte er een leuke ‘fantasie-opera’ van die bij de première in München in 2007 een groot succes was.
Kleurige, mooi georkestreerde muziek begeleidt de zangers, die zich helemaal in de figuren hebben ingeleefd en voor een bijzondere sfeer zorgen in de afwikkeling van het subtiel vormgegeven en van snoezig tot grotesk wisselt wanner een wit konijn haar begeleidt op haar tocht. Verbazing is troef. Nina Weitzer ontwierp de fraaie kostuums en poppen en Achim Freyer gaf het geheel vorm. Het resultaat is een audiovisueel feest voor oog en oor alsof men er zelf bij was tijdens de première in het Nationaltheater.