DVD Recensies

DONIZETTI: ANNA BOLENA

Donizetti: Anna Bolena. Anna Netrebko, Ildebrando d’Arcangelo, Elina Garanča, Francesco Meli, Dan Paul Dumitrescu, Elisabeth Kulman met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Evelino Pidò. Regie: Eric Génovèse. DG 073-4725 (dvd, 3u. 13’10”). 2011

 

Haar debuut in de Weense Staatsopera was in 2011 weinig minder dan sensationeel. Anna Netrebko zong de rol van Anna Boleyn als tenslotte afgewezen en ter dood veroordeelde tweede echtgenote van Hendrik VIII met enorme mooi gedifferentieerde vocale en dramatische kracht. Men kan haar coloraturen, trillers en passagewerk tot in het laagste register slechts met bewondering volgen. Slechts een graadje minder geldt eenzelfde bewondering voor Elina Garanča’s fraaie bel canto in haar rol van rivale Jane Seymour.

De Enrico van Ildebrando d‘Arcangelo is terecht aan de duistere kant, Franco Meli is een redelijk viriele Lord Percy die ook mooi zacht kan zingen met het verlangde timbre. Alleen de Rochefort van Dan Paul Dumitrescu stelt enigszins teleur. De regie van Eric Génovèse stelt zonder vreemde ingrepen tevreden.

Evelino Pidó isd stimulerend, de decors van Jacques Gabel en Claire Sternberg zijn sober maar sprekend, de kostuums van luisa Spinatelli stijlvol en bijzonder mooi.

Deze opname is duidelijk een stuk beter dan die eerdere dvd versie van DG met de weliswaar goede Beverly Sills, maar de hier zwakke Paul Plishka en de saaie dirigent Julius Rudel.