DVD Recensies

FALLA: VIDA BREVE, LA

 

Falla: La vida breve. Cristina Gallardo-Domâs, Jorge de León, Maria Luisa Corbacho, Felipe Bou, Sandra Ferrández, Natalia Lunar, Isaac Galán, Antonio Lozano met Esperanza Fernández (flamencozang) en Juan Carlos Gómez Pastor (klamenco gitaar) met het Valenciana koor en orkest o.l.v. Lorin Maazel. C Major 710708 (dvd, 81’). 2011

 

La vida breve is een soort Spaanse Cavalleria rusticana, maar dan zonder melodrama. De handeling van het werk is vrij dunnetjes: de heldin uit het verhaal lijdt aan een gebroken hart wanneer haar minnaar er met een ander vandoor gaat, maar wanneer zeker in de slotscène door een gebrek aan drama een anticlimax kan optreden, kan een felle uitvoering dat compenseren.

Wat ook kan helpen, is wanneer men het werk op het toneel ziet, inclusief flamenco zang met echte gitaarbegeleiding. Dat is hier in optima forma het geval. Wanneer dan verder ook nog wordt gezorgd voor temperamentvolle en heel goede vertolkers met Spaans bloed in de aderen, lijkt succes verzekerd.

Falla zorgde zeker voor kleurige muziek en Cristina Gallardo-Domâs is een heel geloofwaardige Salud met in haar sopraan een passend tikje mezzokarakter die haar teksten verbeeldingsvol, maar ook met gezag kleurt en de tekst een diepere inhoud verleent. De tenor Jorge de León beschikt over een frisse, kernachtig stem als Salud. Verder valt nog heel positief de schoonmoeder van Salud, María Luisa Corbacho op.

De flamenco zangeres Esperanza Fernández treft eigenlijk vanzelfsprekend het idioom bij haar optreden in de tweede akte.

De niet-Spanjaard Lorin Maazel lijkt misschien een niet erg voor de hand liggende keuze als muzikaal leider, maar hij heeft de touwtjes stevig in handen en weet bijvoorbeeld het beste te maken van die slotscène en kan op zichzelf losbranden in de tussenspelen. Geen gebrek aan spanning dus.

De kostuums en decors van Jesús Ruiz zijn heel stijlvol en passend net als de choreografie van Goyo Montero; de regie van Giancarlo del Monaco is goed congruent met het gegeven. Eigenlijk hadden er nog best wat achtergrondbeelden, repetitiescènes op deze niet boordevolle dvd.