DVD Recensies

HÄNDEL: GIULIO CESARE, ANTONINI

Händel: Giulio Cesare in Egitto HWV. 17. Andreas Scholl (ct. Cesar), Cecilia Bartoli (ms.,  Cleopatra), Anne Sofie von Otter (ms.,  Cornelia), Philippe Jaroussky (ct., Sesto), Christophe Dumaux (ct., Tolomeo), Ruben Drole (b., Achill), Jochen Kowalski (ct., Nirena) en Peter Kálmán (bs., Curio) met Il giardino armonico o.l.v. Giovanni Antonini. Decca 074-3856 (2 dvd’s, 4u. 08’18”). 2012

 

Toen Cecilia Bartoli in 2012 artistiek leidster werd van het Salzburgse Pinksterfestival kon ze niet alleen ‘droomstemmen’ engageren voor een opvoering van Händels bekendste opera, maar ook een van de betere barokorkesten.

Minder gelukkig was ze met de keuze van Moshe Leiser en Patrice Caurier als regisseur en vormgever. Eigenlijk was het beter geweest wanneer Decca deze ‘live’ registratie op cd en niet op dvd had uitgebracht. De omslag van dit tweetal dvd’s zegt al genoeg: daar zien we Bartoli, gezeten op een raket, die de bekende aria ‘V’adoro pupille’ uit het begin van de tweede akte zingt terwijl Andreas Scholl met een 3D brilletje op zijn  neus toeziet. Maar zingen doet hij weer geweldig mooi, heel zuiver, erg muzikaal fraserend en perfect de coloraturen afwikkelend.

Een andere verrassing is dat de rol van Sextus, die gewoonlijk door een als man  verklede sopraan wordt gezongen, aan de countertenor Jaroussky is toevertrouwd. Maar de manier waarop deze die rol invult doet meteen alle bezwaren als sneeuw voor de zon verdwijnen.

In de dankbare rol van de verleidende Cleopatra schittert Bartoli weer op de toppen van haar kunnen. Ze lijkt haast nog beter te zijn geworden in expressief opzicht. De afwerking van coloraturen, loopjes steunt op een volmaakte technische stembeheersing, dus is ze weer onweerstaanbaar tot en met haar laatste aria ‘Da tempeste il legno infranto’ toe.

Ook de overige rollen zijn op topniveau ingevuld en de vitale begeleiding door Antonini maakt het geheel auditief tot een zeldzaam succes.

Er zit om dat deelachtig te worden niet anders op dan de bij herhaaldelijk bekijken en beluisteren de visuele frustraties tengevolge van een  nieuwe uitwas van het regietheater maar gelaten te ondergaan. 

In de Vergelijkende Discografie van deze opera uit augustus 2013 kwam van de zes toen beschikbare dvd opnamen die van William Christie (Opus Arte OA 0950D) als best geslaagde naar voren.