DVD Recensies

JANÁČEK: SLUWE VOSJE, HET, OZAWA

Janáček: Het sluwe vosje. Iabel Bayrakdarian, Lauren Curnow, Quinn Kelsey, Judith Christin, Dennis Petersen, Kevin Langan, Gustav Belaček e.a met het Ensemble van de Maggio musicale Fiorentino o.l.v. Seiji Ozawa. ArtHaus 101.697 (dvd, 1u. 43’). 2009

Gelukkig kan er aan deze, zich deels in de dierenwereld afspelende opera uit 1924 niet zoveel worden vervreemd. De decors en kostuums (?) van Barbara van Limburg Stirum zijn dan ook haast sprookjesachtig en tijdloos. De componist putte zijn materiaal uit onwaarschijnlijke bronnen als een soort stripverhaal in de krant over de avonturen van een vossenwelp die ontsnapt uit de gevangenschap bij een boswachter. De deels op Moravische volksmuziek gebaseerde, komisch geheten, maar met tragische randjes, bestaat uit een boeiende mengeling van vocaal en orkestraal geluid, nu eens warm romantisch, dan weer fel rauw en heftig.

In Florence werd het werk in november 2009 opgevoerd en geregistreerd met een wat onwaarschijnlijk muziekensemble, bestaande uit onbekende, meest jonge zangers en een bekende Japanse dirigent. Bij de liefst dertien solisten gaat het natuurlijk primair om het vosje Bystrouška zelf, levendig, karakteristiek, maar ook innemend en met sensuele trekjes gespeeld en gezongen door de Armeens/Canadese sopraan Isabel Bayrakdarian die veel zorg besteedt aan de tekstbehandeling en vocale afweking en de boswachter Quinn Kelsey, die zowel autoriteit als mededogen uitstraalt. Zijn lofzang op de vernieuwende natuurkrachten aan het slot is heel treffend. De rest van de bezetting fungeert naar behoren. Zowel voor de rollen van de oude vos als voor die van de hond zijn vrouwenstemmen gekozen: Lauren Curnow en Marie Lenormand, hoewel die vaak aan mannen zijn toebedeeld. Kevin Langan (in de dubbelrol van predikant en das) en Gustáv Belacék als Harašta, de ruige stroper leveren mooi hun idiomatische bijdragen en ook de overige zangers passen in dit homogene geheel.

Aankleding, acteren en zang dragen hier bij tot de suggestie van een romantische fantasiewereld. Het werk wordt gelukkig in het Tsjechisch gezongen. Er is naar keuze ondertiteling in E, D, F en IT.

Hoe deze uitvoering zich verhoudt tot de eerdere dvd versie van Mackerras (ArtHaus 100.240) en Neumann (Immortal IMM 960001) is wegens onbekendheid daarmee niet te zeggen. Door de destijds hooggeprezen uitgave van Mackerras (ArtHaus 100.240) doet deze nieuwe niet onder, wat lof genoeg op zichzelf is.