DVD Recensies

KORNGOLD: TOTE STADT, DIE, FRANCK

Korngold: Die tote Stadt op. 12. Klaus Florian Vogt (t., Paul), Camilla Nylund (s., Marietta), Markus Eiche (b., Frank, Fritz), Sari Nordquist (ms., Brigitta), Kirsti Valve (s., Marie), Kaisa Ranta (s., Juliette), Melis Jaatinen (s., Lucienne) e.a. met het Ensemble van de Finse Nationale Opera o.l.v. Mikko Franck. Opus Arte OA 1121D (2 dvd’s, 2u. 31’23”). 2012

 

Nu de Reisopera Korngolds Die tote Stadt eind 2018 op het repertoire heeft genomen, is het een goed moment om aan één van de dvd opnamen van dit 22-jarige ex wonderkind te besteden. Het libretto, ontleend aan de korte roman Bruges-la-morte van Georges Rodenbach, is onder het pseudoniem van Paul Schott zijn vader.

Wat opvalt is dat deze tijdenlang verwaarloosde psychologische thriller met een intrige die veel weg heeft van Alfred Hitchcocks Vertigo de afgelopen decennia weer veel aandacht kreeg en aanleiding was tot diverse opnamen op cd en dvd.

Regisseur Karl Holten plaatste de handeling terecht in de jaren twintig van de vorige eeuw, toen het werk tot stand kwam. Hij maakt een nogal surrealistisch en griezelig beeld van de dode stad Bruges en zorgt dat in de realisatie de dunne scheidingslijn tussen illusie en werkelijkheid intact blijft door het spectrale beeld van Marie, de overleden vrouw van Paul voortdurend in stilte op het toneel te laten blijven.

Een wild om zich heen kijkende en heel expressief zingende obsessieve Klaus Vogt tracht als Paul wanhopig om van de hoerige Marietta, voorbeeldig verpersoonlijkt door de onvermoeibare Camilla Nylund, het ideale beeld van Marie te ontwaren. Het zijn geweldig goede prestaties van de hoofdrolspelers, maar ook de zangers van de kleinere rollen leveren heel goede prestaties. Sari Nodquist als de huishoudster Brigitta, Markus Eiche in de dubbelrol van Frank en Fritz (Pierrot) en Kaisa Ranta met Melis Jaatinen als de beide danseressen.

Verder moet het orkest dat met veel vuur en vaart begeleidt worden geroemd, dus ook Mikko Franck verdient veel lof. De belangrijkste dvd rivalen van Latham-Koenig (ArtHaus 100.342) en Inbal (Dynamic 33625) lijken te zijn overtreffen.