DVD Recensies

LANDI: SANT-ALESSIO

Landi: Sant’Alessio. Philippe Jaroussky (ct., Sant’Alessio), Max Emanuel Cencic (ct., Sposa), Alain Buet (bs., Eufemiano), Xavier Sabata (ct., Madre) e.a. met La maîtrise de Caen en Les arts florissants o.l.v. William Christie. Virgin 518-9999-8 (2 dvd’s, 2u., 42’37”). 2007

Stefano Landi (1590 - 1639) behoorde aan het begin van de zeventiende eeuw tot de belangrijkste Italiaanse componisten. Hij was werkzaam in de pauselijke kapel en de geestelijke vader van de eerste overgeleverde opera op historisch onderwerp.

Het gaat om Sant’Alessio uit 1632 om Alexius van Edessa, een kluizenaar die jarenlang in vrijwillige ballingschap en armoede leefde in de vijfde eeuw, uiteindelijk heilig werd verklaard en lang gold als een van de meest vereerde heiligen binnen de Rooms Katholieke kerk.

Landi concentreert zich in zijn vrij opmerkelijke opera vooral op het innerlijke leven van Alexius. Omdat destijds vrouwenstemmen verboden waren in de opera, zingt Philippe Jaroussky de rol van Sant’Alessio en Max Emanuel Cencic die van zijn echtgenote. De Spanhaard Xavier Saba is de derde countertenor in de rol van Madre. Vocaal tegenwicht biedt alleen Alain Bufuet als Eufemenio.

Het is alles heel knap en verzorgd uitgevoerd en regisseur Benjanin Lazar houdt zich met dirigent William Christie aan authentieke principes, nagenoeg vrij van vervreemding.

De kijker/luisteraar blijft mogelijk achter met de vraag hoe heilig Alexis ondanks zijn lijden echt was.