DVD Recensies

LEEUW, DE: IM WUNDERSCHONEN MONAT MAI, SUKOWA

De Leeuw: Im wunderschönen Monat Mai. Barbara Sukowa met het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Et’Cetera KTC 9000/21 (dvd). 2003

 

Het eerste contact met de actrice Barbara Sukowa werd door De Leeuw in 1984 gelegd en resulteerde in een markante uitvoering en opname (Koch 310.117) en daarna nog eens in 1988 (Et’Cetera KTC 9000/01) van Schönbergs Pierrot lunaire. Later, begin jaren negentig, werkte ze bij Abbado mee in de Gurrelieder (DG 439.944-2) en in de Duitstalige versie van Prokofievs Peter en de wolf (DG 427.678-2).

In 2003 was ze opnieuw te gast bij De Leeuw en de zijnen om deels parlando-achtig zingend, deels sprekend in een afgeleide van de muzikaal-theatrale voordrachtskunst voor ongeschoolde zangstemmen in dezelfde geest en met dezelfde opbouw verdeeld over drie groepen van 7 liederen van Schubert en Schumann te laten horen. Aan de vleugel begeleid door De Leeuw zelf en met inbreng van de instrumentalisten van het Schönberg Ensemble.

Voor fervente liefhebbers van de originelen zullen de bewerkingen, de hercomposities (vaak ook bekortingen) en het door elkaar haspelen een onoverkomelijk bezwaar zijn, maar boeiend en provocerend is het  fraai in beeld gebrachte en goed klinkende resultaat zeker. Hoe goed het tegen herhaling bestand is, lijkt vers twee.