DVD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 2, ABBADO

Mahler: Symfonie nr. 2 in c. Eteri Gvazava (sopraan), Anna Larsson (alt), Orféon Donostiarra en het Luzern festival orkest o.l.v. Claudio Abbado. TDK Euro Arts DV-COMS 2 (86’, 16:9, geluid 2.0, 5.1 en DTS 5.1, regio 0). 2003.

 

Op de hielen van de daar in augustus 2003 gemaakte ‘live’ DG geluidsopname (477-508-2) van Mahler II uit Luzern volgt de video dito van diezelfde bijzondere gelegenheid. Naast Paul Smaczny voor het geluid zat Michael Beyer voor het beeld aan het roer. Wie heeft gelezen of gehoord dat menige beroemdheid in het ad hoc orkest meespeelde, kan nu echt op zoek gaan naar lieden als Renaud Capuçon, Lukas Hagen, Iris Juda, Quinten de Roos, Paulien Holthaus, Rainer Schmidt, Sylvia Hagen, Gautier Capuçon, Natalia Gutman, Clemens Hagen, Emmanuel Pahud, Sabine en Wolfgang Meyer, Pieter Royen en Marie-Pierre Langlamet achter de harp. Maar die personen terzijde, want het gaat minder om hen dan om het geweldige, hecht gesmede collectief dat met hart en ziel voor een wat broos ogende, maar met onverminderde inzet dirigerende Abbado die hier de met Beethovens symfonieën en het Requiem van Verdi begonnen lijn doortrekt.

De geluidskwaliteit bij de beeldregistratie is van iets minder gehalte – te direct, wat weinig ambiance – dan bij de louter audio vastlegging, maar wat zou het. Belangrijker is het de enorme toewijding en inzet van deze musici nu ook te zien en de prachtige inbreng van Anna Larsson van nog meer nabij te kunnen ondergaan. De Russische sopraan Gvazava past met haar Slavische, gelukkig net niet wapperende stem ietsje minder, maar overtuigt ook. En wat een koor is dat ensemble uit Baskenland, ook al te horen in die eerdere Abbado opnamen en onlangs nog in natura bij Jaap van Zweden in Verdi’s Requiem. Bernsteins oude beeldversie was dan weliswaar emotioneler en spectaculairder, bij herhaling overtuigen Abbado en de zijnen eigenlijk meer.