DVD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 3, HAITINK

Mahler: Symfonie nr. 3 in d. Florence Quivar, het Tölzer Knabenchor, het Ernst Senff koor en de Berliner Philharmoniker o.l.v. Bernard Haitink. Philips 074-3132 (106’). 1991

 

Het is en blijft jammer dat Haitink zijn Berlijnse Mahlerserie niet heeft kunnen afmaken; het gemis van nr. 8 en 9 is daar. Maar laten we blij zijn met wat er wel is! Naast de cd’s zijn er nu ook 3 dvd’s met de symfonieën nr. 1, 2, 4 en 7. Dit is daarvan de middelste, die teruggaat tot een opname uit december 1991 in de Philharmonie. Aangevuld met ‘Bonus features’ in de vorm van een Mahler fotogalerij en een Mahler levenschronologie. Beeldregisseur is Barrie Gavin, als audio producers werkten Stan Taal en Job Maarse mee, voor de beeld- en geluidsregistratie traden geen Philipsmensen aan, maar Duitse collega’s. Het begeleidende boekje bevat gelukkig iets van een toelichting in drie talen van verschillende auteurs en de gezongen teksten.

Deze opname is nadrukkelijk niet identiek met de Philips cd uitgave (432.162-2) met Volker Straus en zijn team aan de knoppen want daaraan werkte Jard van Nes mee en deze ontstond een jaar eerder. Haitinks gedegen Mahlerinterpretaties door de jaren heen zijn genoegzaam bekend. Geen overdrijvingen, soms eerder een lichtelijk understatement, maar steeds duidelijke betrokkenheid en een met de tijd verder uitgediepte emotionaliteit zijn daarvoor kenmerkend. De aanwezigheid van publiek lijkt stimulerend te hebben gewerkt want ook als men het beeld even vergeet: het geluid van deze opname klinkt feller, kleuriger en geanimeerder dan op de cd’s met meer spanning in de hoekdelen en een grotere nuancering in de middendelen. De alt van Florence Quivar klinkt voller, maar ook wat minder wendbaar dan die van de lichter getimbreerde Van Nes op cd. Als totaal doet de geluidskwaliteit zeker niet onder voor die van de cd-versie en loont het de moeite om daarvan via een goede muziekinstallatie met luidsprekers ter weerszijden van het tv toestel te genieten om er ten volle van te profiteren.

Al met al een heel geslaagd project.