DVD Recensies

MOESSORGSKY: KHOVANTCHINA, ABBADO

Moessorgsky: Khovantchina. Nicolai Ghiaurov (Prins Ivan Khovansky), Vladimir Atlantov (Prins Andrei Khovansky), Yuri Masurin (Prins Vassily Golitsin), Anatoly Kocherga (Bojaar Shaklovity), Paata Burchuladze (Dositheus), Ludmilla Semtschuk (Marfa), Brigitte Poschner-Klebel (Susanna), Heinz Zednik (schrijver) e.a. met het Slowaaks filharmonisch koor en het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Claudio Abbado. ArtHaus 100.310 (2 dvd’s, 188’, 4:3, geluid 2.0, regio 2 en 5). 1989

 

De gelukkige herrijzenis in huidig handzaam formaat van een Pioneer laserdisc van ruim tien jaar geleden. Het werk gaat hier ‘live’ vanuit de Weense Staatsopera, zonder coupures en met de mooie orkestratie van Shostakovitch, die veel duisterder en origineler in stijl aandoet dan de gebruikelijke ‘mooie’ orkestratie van Rimsky-Korsakov. Niettemin verliet Abbado aan het slot die oplossing en koos in plaats daarvan de orkestratie die Stravinsky in 1913 voor Diaghilev verzorgde.

Het regieconcept van Alfred Kirchner heeft een duidelijk realistisch karakter met een soms symbolistisch tintje (de stapel schedels die op belangrijke momenten op het doek wordt geprojecteerd) met vermijding van clichés en ook de decors van Erich Wonder zijn effectief. De bezetting wijkt enigszins af van die op Abbado’s DG opname (429.758-2), maar zijn daarom geenszins minder goed ingevuld. Soms zelfs in tegendeel. Een belangrijke, over de hele linie goed geslaagde productie derhalve.