DVD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 3, ABBADO

Mahler: Symfonie nr. 3 in d. Anna Larsson met het Tölzer jongenskoor, het Arnold Schönberg koor en het Luzern festival orkest o.l.v. Claudio Abbado. Medici Arts 205.633-8 (dvd, 1u, 42’). 2007

 

Wie 19 augustus 2007 goed oplette en wie de directe tv uitzending volgde kon het bijna in close-up zien: Anna Larsson dreigde haar altsolo in het vierde deel, ‘O Mensch’ net even te vroeg in te zetten, maar herstelde zich keurig. Dat moment is ook als eigenlijk het enige foutje hier terug te zien. Is dat erg? Nee, helemaal niet want het geeft iets menselijks aan een verder perfect lopende uitvoering en registratie.

Wat zijn de eventuele voordelen ten opzichte van eerder dvd registraties? Audio/videotechnisch de prachtige registratie van beeld en geluid in die prachtige nog vrij nieuwe concertzaal waar eerder zulke mooie opnamen werden gemaakt. Het is mee de zaalakoestiek die het lucide karakter van Abbado’s streven zo mooi en op heel natuurlijke wijze doet uitkomen. En in muzikaal opzicht de prestaties van een meesterlijk ad hoc orkest dat in korte tijd is klaargestoomd door een van de beste huidige Mahlerdirigenten naast Haitink en Rattle. Kenners en insiders van de musiciwereld zullen net als in eerdere jaren en opnamen op zoek gaan naar bekende gezichten in het orkest. Ik wijs slechts op fluitist Jacques Zoon.

Aangenaam is ook de liefdevolle en ongeaffecteerde, maar intense behandeling van het werk, dat heel expressief, met veel nuancen en in behoorlijk grote (ook dynamische) contrasten gestalte krijgt. Liefdevol ook weer de begeleiding van Larsson. Beide koren verrichten hun taak prachtig.

Wat is er van Mahler III op dvd meer? Opnamen van de New Yorker Glenn Cortese (VAI DVD 4267) en Solti (Warner 0927-43538-2) behoren tot de grote onbekenden. Bernstein (DG 073-4088-9) en uit de reeks Kerstmatinees van Haitink (KCO live 00289-4428713), hoe geweldig ook, hebben als nadeel dat ze alleen in albumvorm verkrijgbaar zijn. Bij Bernstein gaat het om 9 cd’s, bij Haitink om 4). Blijft over de Berlijnse ‘live’ opname van Haitink (Philips 074-313-2) die toch op alle wezenlijke punten net iets minder bevredigt en die waarschijnlijk intussen ook wat lastiger verkrijgbaar zal zijn. Samenvattend: een mooiere Mahler III dan deze van Abbado op dvd is er momenteel eigenlijk niet.