DVD Recensies

MINKUS: DON QUICHOTE

Minkus: Don Quichote. Anna Tsygakova, Matthew Golding, Karel de Rooij, Peter de Jong met het Nationaal ballet en Holland Symfonia o.l.v. Kevin Rhodes. ArtHaus 101.561 (dvd, 2u 02’ + bonus 30’). 2010

 

De Tsjechisch Poolse balletcomponist Léon (Fyodorovich) Minkus (1826 – 1917) heeft twee balletten op zijn naam: La Bayadère ging in 1877 in St. Petersburg en première, Don Quichote was daaraan in 1869 in Moskou vooraf gegaan.

Hoewel deze balletmuzieken enigszins verbleekt lijken wanneer men ze vergelijkt met die van Tchaikovsky, Delibes en Adam bezitten ze best aantrekkelijke melodieën en zitten ze vol levendige dansen. Dat alles vakkundig bedacht en kleurig georkestreerd.

Het is dan ook een genoegen om naar dit vlotte, onderhoudende ballet  met zijn royale snufjes Zuidelijke kleuren te kijken en te luisteren. Natuurlijk zijn met name de Spaanse dansen erg de moeite waard, maar de karakterdansen, zoals de zeeliedendans uit de tweede akte, doen daar nauwelijks voor onder.

Bij het Nederlands ballet kreeg het stuk over de hele linie een levendige en sympathieke opvoering. Het ontbreekt ook niet aan flair bij de dansende hoofdrolvertolkers Anna Tsyganskova (Kirtri) en Matthew Golding (Basilio) en de acteurs Peter de Jong (Don Quichote) en Karel de Rooij (Sancho Panza).

Omdat de oorspronkelijke choreografie van Petipa uit 1869 verloren ging en alleen de versie van Gorsky resteerde, baseerde Alexei Ratmansky zich daar met eigen inbreng heel overtuigend op. Het gaat om een dvd première wat ook het vermelden waard is.

Het is goed dat deze vrij unieke opvoering van het Nationaal Ballet in stijlgetrouwe kostuums en decors van Jérôme Kaplan zo mooi vereeuwigd te zien. Als bonus krijgen we de gelegenheid om een half uurtje een blik achter de schermen te werpen.

Het grootste compliment dat men het Nederlands ballet kan maken, is dat het uitstekend stand houdt naast andere gerenommeerde ensembles uit Rusland, Frankrijk, Cuba en de V.S. zoals die zijn vastgelegd in de choreografie van Gorsky (VL VLPS 133, VAI 4407 en Decca 074-3235), Noerejev (TDK BLDQ) en Baryshnikov (Warner 0630-19399-2).