DVD Recensies

MEYERBEER: HUGENOTTEN, DIE

Meyerbeer: Die Hugenotte. Angela Denning, Lucy Peacock, Richard Leech, Hartmut Welker, Camille Capasso en Martin Blasius met het Ensemble van de Deutsche Oper, Berlijn o.l.v. Stefan Soltesz. ArtHaus 102.302 (dvd, 2u. 36’). 1991

 

De in Berlijn geboren Meyerbeer met de geïtalianiseerde voornaam Giacomo genoot  tegen het midden van de negentiende eeuw in Parijs grote bekendheid wat men spontaan kan begrijpen wanneer men zijn ‘grand opéra’ Les Huguenots uit 1836.

Regisseur John Dew actualiseerde de oorspronkelijke handeling uit 1572 over de samenzweringen die tenslotte leidden tot het bloedbad van de Bartholomeusnacht tot de perikelen rond de bouw van de Berlijnse muur vanaf 1961, maar neemt in zoverre nog een verder loopje met de ware geschiedenis dat de onderdrukkers geen Sovjets, maar Nazi’s zijn. 

Maar de verhaallijn van de ‘hugenoot’ Raoul von Nangis die verliefd is op de ‘rooms katholieke’  Valentine waarbij hun huwelijk voor vrede tussen de strijdende partijen zou kunnen betekenen loopt verkeerd omdat Raoul haar ten gevolge van een misverstand afhoudt. Per ongeluk vangt hij iets op over de voorbereidingen op de moordpartij, maar Valentine houdt hem tegen totdat het te laat is. Valentine omarmt dan het protestantisme, maar wordt samen met Raoul door haar vader om het leven gebracht.

Het werk wordt hier in het Duits gezongen en is als zodanig best overtuigend. Met name Richard Leech is als Raoul heel lyrisch in deze berucht moeilijke tenorrol. Lucy Peacock is een heldere, charmante en dus innemende Valentine. Ook Angela Denning stijgt boven de middelmaat uit met een heel geloofwaardige Marguérite van Valois. De kleinere rollen van Graf von Saint-Blis (Welker), Urban (Capasso) en de intolerante Marcel (Blasius) kunnen er ook goed mee door.

Aan enige ongerijmdheden valt niet te ontkomen, zeker in de derde akte, maar de sfeer van geweld, tragedie en verraad wordt goed getroffen.

Dirigent Stefan Soltesz zorgt voor energie en vaart vanuit de orkestbak en aan ervaren videoregisseur Brian Large is het meer dan aan toneelregisseur Drew te danken dat de beeldregistratie een succes werd. 

Zo werd dit een prachtige vervanging van de eerdere laserdisc registratie van het Australische afscheid van Joan Sutherland (Pioneer ld).