DVD Recensies

MOZART: PIANOCONCERTEN NR. 20 EN 26, GULDA

Mozart: Pianoconcerten nr. 20 in d KV 466 en 26 in D KV 537 ‘Kroningsconcert’. Friedrich Gulda met het Münchens filharmonisch orkest. ArtHaus 101.673 (dvd, 66’), 1986 

Als een van de initiatoren van de Münchense Klaviersommer nam Friedrich Gulda zelf ook praktisch deel aan de activiteiten die voor de mensen die dat festival destijds bijwoonden scherp en bewonderend in het geheugen zijn gegrift.

Juist omdat van Gulda zo weinig klinkend en nog minder beeldmateriaal is bewaard, komt deze dvd als een zegen. Dat Gulda – naast al het andere repertoire van Bach, via Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Franck, Grieg, Debussy, Ravel en R. Strauss tot de jazz – een voortreffelijke Mozartvertolker was, wisten we al via de cd’s met de pianoconcerten nr. 20 en 21 met Abbado en het Weens filharmonisch orkest uit 1974 (DG 415.842-2). Ruim tien jaar later herhaalt hij die prestatie nog eens met ook de regie over het orkest geheel in eigen hand in de Philharmonie Gasteig. Zowel visueel als auditief is de uitkomt bijzonder mooi en interessant omdat János Darvas een heel inzichtelijke TV regie voerde.

We zien een orkest in zomertenue met witte overhemden en een solist in Joe Zawinul outfit met het goudkleurige kalotje en we horen geweldige vertolkingen, een enkele misslag en een soms wat overdreven beklemtoning van de linkerhand, een even haperend ensemble, maar met een vleugel die ook kan zingen en tot vele nuancen in staat is en een gedisciplineerd volgend orkest. Zo werd dit een mooie aanvulling op het gelukkig niet zo beperkte, waardevolle Guldarepertoire dat zeker aan beeldkant best aanvulling behoefde naast wat o.a. ArtHaus met een andere dvd met werk van Mozart en Gulda zelf (101.635) en de uitgave 'Gulda & Friends' (101.672) reeds in huis heeft.