DVD Recensies

NELSONS: TCHAIKOVSKY, SYMFONIEËN NR. 4-6 E.A.

Andris Nelsons: Moesorgsky: Voorspel Khovantchina; Weinberg: Trompetconcert in Bes op. 94; Tchaikovsky: Symfonieën nr. 4 in f op. 36, 5 in e op. 64 en 6 in b op. 74 ‘Pathétique’; Shostakovitch: Vioolconcert nr. 1 in a op. 77; Mozart: Symfonie nr. 40 in g KV. 550. Hakan Hardenberger (tr) en Baiba Skride (v) met het Gewandhausorkest Leipzig. Accent ACC 70508 (3 dvd’s, 4u., 40’). 2018/9
 
Kijkend en luisterend naar deze compilatie van verschillende Leipzigse concerten realiseert men zich enigszins bedroefd, dat het misschien ook Amsterdam had kunnen zijn wanneer men Nelsons snel het chefschap van het Concertgebouworkest had aangeboden.
Of Accent er goed aan heeft gedaan om dit wat onsamenhangende programma uit te smeren over drie dvd’s? Karajan bracht de drie Symfonieën van Tchaikovsky uit 1973 op 1 schijfje (DG 073-438-4, 2u. 26’45”) samen.
Het programma begint mooi met de zonsopgang uit Moesorgsky’s Khovanchina voorspel. Dan gaat het met een forse stap naar het Trompetconcert van Weinberg uit 1968, dat door Shostakovitch een ’symfonie voor trompet en orkest’ werd genoemd en waarvoor Håkan Hardenberger de ideale solist is.
Het Vioolconcert nr. 1 van Shostakovitch verscheen samen met de Elegie van Stravinsky en de Symfonie nr. 5 van Tchaikovsky al eerder op Accent dvd ACC 20478. Haar nu ook te zien spelen verhoogt de waarde van de heel goede uitvoering. In de Symfonie nr. 40 van Mozart kiest Nelsons een ideaal tempo voor het eerste deel en zorgt verder voor een vrij slanke vertolking.
Wie dit drietal dvd’s bij beetjes tegelijk afspeelt, staat heel veel op hoog niveau uitgevoerd moois te wachten.