DVD Recensies

PAHUD, EMMANUEL: FLUTE CONCERTOS IN SANSSOUCI

Pahud, Emmanuel: Flute concertos at Sanssouci. Frederik II: Fluitconcert nr. 3 in C; Quantz: Capriccio’s in G en B; Fluitconcert nr. 161 in G QV 5-192; Preludio in D; Benda: Fluitconcert in e; C. Ph. E. Bach: Fluitsonate in a WQ 132. Met de Kammerakademie Potsdam o.l.v. Trevor Pinnock. C Major 711308 (dvd 78’). 2011

 

In de Alte Nationalgalerie in Berlijn hangt dat bekende schilderij uit 1852 van Adolph Menzel waarop de fluitspelende Frederik de Grote (1712-1786) in zijn muziekkamer van slot Sanssouci is afgebeeld. Bij nadere beschouwing zien we daarop als oudere luisteraar ook diens fluitleraar Quantz, terwijl violist Franz Benda het begeleidend ensemble aanvoert en Carl Philipp Bach achter het klavecimbel zit. Achter de prinsessen staat ook nog Carl Heinrich Graun.

Al deze lieden zijn ook verenigd in dit in dezelfde historische omgeving opgenomen concert; alleen de luisteraars zijn modern.

Frederik II van Pruisen was veel: koning van Pruisen, veldheer, reformator, mecenas, fluitist en componist. In die laatstgenoemde hoedanigheid is hij het bekendst onder fluitisten.

Alle op dat schilderij getoonde componist/musici zijn in dit leuke programma vertegenwoordigd. Van sommige concerten bestaan op cd legio opnamen – van Hazelzet en Hünteler tot Galway en Rampal op traverso of moderne fluit, maar de kortere werken van Quantz zijn veel onbekender, dus minder vaak opgenomen.

Geen huidige fluitist lijkt beter toegerust om deze muziek stijlvol, virtuoos en levendig voor te dragen dan de Zwitser Pahud die de van zijn Londense stek overgekomen Pinnock als voortreffelijk begeleider met zijn compacte ensemble geheel aan zijn kant vindt. Het resultaat is door zijn muzikale en visuele kleurigheid heel inspirerend, niet alleen voor fluitistenvolk.

Omdat nog speelduur in reserve was, had er eigenlijk best nog het Vierde Brandenburgse concert in Bach sr. met zijn fluitsolo bij gekund. Hij had immers ook nog banden met Frederik.