DVD Recensies

O'REAGAN: MATA HARI

O’Reagan: Mata Hari. Anna Tsygankova, Casey Herd, Jozef Varga, Artur Shesterikov met het Nationale ballet en -orkest o.l.v. Matthew Rowe. Euro Arts 206162-8 (dvd, 2u.18’54”). 2016
 
De Friese danseres Margaretha Geertruida Zelle die naam maakt met ‘oosterse’ dansen en die later beter bekend als Mata Hari, trouwde via een huwelijksadvertentie in 1895 met Rudolph Mac Leod, een officier uit Indië  in Nederland. In 1897 verhuisde het paar naar Indië. Door toenemende huwelijksproblemen kwam het echtpaar Mac Leod in 1902 weer terug naar Nederland en scheidde Greet Zelle van Rudolph.
Na het uitbreken van W.O.1 gaat ze als spionne voor de Duitsers werken in Parijs. Ze maakt gebruik van haar verleidingskunsten om geheimen te ontfutselen aan geallieerde officieren, maar ze wordt 13 februari 1917 op haar hotelkamer ontmaskerd en door een Frans militair tribunaal ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage en verstandhouding met de vijand; de verhoren duurden twee dagen en ze werd door een vuurpeloton geëxecuteerd. 
De Engels-Amerikaanse componist Tarik O’Reagan (1978) schreef daar op verzoek van het Nationaal ballet muziek voor. In februari 2016 ging het ballet in première en daaraan is deze opname te danken. Het verhaal daarvoor is geschreven door Janine Brogt, Ted Brandsen voerde de regie over het vrij traditioneel uitgewerkte relaas.
De uitvoering laat tal van diverse mooie momenten zien, bijvoorbeeld in de Indonesische tempeldansen en natuurlijk in een heel intens te beleven pas de deux en de liefdesduetten, waarin vooral Anna Tsygankova uitblinkt. Maar ook het geheel kan als geslaagd gelden.