DVD Recensies

ROSSINI: EQUIVOCO STRAVAGANTE, L'

Rossini: L’Equivoco stravagante. Antonella Colaianni (ms., Ernestiono), Giulio Mastrotoraro (b., Gamberetto), Emmanuel Franco (t., Burakicchio), Patrick Kabongo (t., Ermanno), Eleonora Bellocci (ms., Rosalia), Sebastian Monti (bs., Frontino) met het Gorecki kamerkoor en de Virtuosi Brunensis o.l.v. José Miguel Pérez-Sierra. Naxos 2.110696  (dvd, 1u., 17’37”). 2002
 
L’Equivoco stravagante (Het grappige misverstand) is Rossini’s derde opera na Demetrio e Polibio (1808) en La cambiale di matrimonio (1810). Het werk had 26 oktober 1811 première, maar werd na de derde voorstelling van het programma genomen en bleef onbemerkt liggen totdat Vito Frazzi het herontdekte en er in Siena een voorstelling van gaf in 1965.
Dat het werk zolang in het archief lag, ligt zeker niet aan de kwaliteit van Rossini’s inventiviteit als 19-jarige. Het was het libretto van Gaetano Gasbarri dat weerstand wekte. Een vrouw, die beweert dat ze een gecastreerde man is, is ook dienstweigeraar en een stel andere misverstanden uit het werk waren te veel voor de censor.
Zoals de titel suggereert biedt dit dramma giocosa een hele reeks absurde misverstanden en persoonsverwisselingen. Het zit ook vol typische buffo humor, mooie melodieën en een geestige esprit. José Miguel Pérez-Sierra beschikt over een fijn zangersteam dat de geest van de muziek goed aanvoelt en dienovereenkomstig handelt. De dirigent gebruikt een nieuwe editie van de opera waarin allerlei fouten zijn hersteld.
Voor wie geen mogelijkheid heeft om deze dvd op apparatuur met een behoorlijke beeld- en geluidkwaliteit weer te geven, heeft Naxos sinds 2002 ook een andere, door Alberto Zedda gedirigeerde opname ter beschikking (Naxos 8.660087/8).