DVD Recensies

SHCHEDRIN: ANNA KARENINA

Shchedrin: Anna Karenina (Lyrische scènes). Bolshoi theater ensemble o.l.v. Rodion Kontantinovich. VIA VIA 040910 (dvd, 1u. 34’51”). 1973

 

Pogingen om Tolstoi’s psychologische meesterwerk Anna Karenina in andere media te vertalen, zijn tot nu toe zelden volkomen geslaagd. Te beginnen met de troosteloze films van  Greta Garbo uit 1935 en van Vivien Leigh uit 1948. Ook de BBC TV serie met Nicola Pagett was geen succes, net zomin als de opera van de Schotse componist Ian Hamilton.

Maar de balletvorm leent zich blijkbaar beter voor dit onderwerp, doch dan wel in de veronderstelling dat men het verhaal kent. Dat geldt zowel voor het fascinerende ballet van Boris Eifman dat op Mezzo tv te zien was (maar waarvan helaas heel moeilijk een dvd verkrijgbaar is) als voor dat van Rodion Shchedrin. Beiden concentreren zich op de met doem geladen aspecten omdat deze zich uitstekend voor een spannende choreografie lenen. Dat betreft niet alleen de nachtmerrie-achtige ontmoeting op het station bij de eerste ontmoeting, maar ook bij de Tsarkoye Selo race. Het noodlot loert altijd op de achtergrond, totdat het aan het eind toeslaat. Dat de echtgenote van de componist, de danseres Maya Plisetskaya de rol van Anna vervult, maakt de vertolking waardevol. De intussen wat oudere opname vertoont wel wat lichte vervorming.

Er zijn andere opnamen van het werk, ook door het Bolshoi, maar ditmaal onder Yuri Simonov (Melodiya NEL CD 10.02054 op cd en VAI 4286 of 4486 op dvd), die echter vrij  onbekend zijn.