DVD Recensies

SALIERI: EUROPA RICONOSCIUTA, 'L, MUTI

Salieri: Europa riconosciuta, L’. Diana Damrau (s., Europa), Désirée Rancattore (s.,Semele), Genia Kuhmeier (s., Asterio), Daniela Barcellona (ms., Isseo), Giuseppe Sabbatini (t., Egisto) met het Ensemble van La Scala, Milaan o.l.v. Riccardo Muti. Erato 2958-8998-2 (dvd, 2u. 12’). 2004 

 

In Salieri’s opera uit 1778 gaat het om prinses Europa die is verloof met iris Isseo, maar hun plannen worden verijdeld door Asterio, de koning van Kreta die Europa ontvoert en haar dwingt om met hem te trouwen. Europa’s vader, koning Aganore gaai op zoek naar zijn dochter, maar faalt. Wanhopig schenkt hij de troon aan zijn nicht Semele op voorwaarde dat deze trouwt met de man die de eerste vreemdeling doodt die haar rijk binnenkomt. Op die manier kan de ontvoering van Europa worden gewroken. Na Agenores dood zeilt Asterio naar Kreta in de hoop Europa alsnog op de troon van Tyros kan komen.

Terecht werd deze opera seria na 225 jaar in de Scala weer eens opgevoerd, want met dit werk opende in dat jaar was het de openingsvoorstelling van het toen nog Nuova regio geheten hertogelijk  theater.

Het blijkt een goed, plezierig klinkend werk te zijn met een hoofdzakelijk vrouwelijke bezetting. Als schurkachtige Egisto moet Giuseppe Sabatini het tegen hen opnemen en dat doet hij vocaal krachtig en goed. Jammer dat hij aan het eind omkomt.

De beide andere mannenrollen die oorspronkelijk waren bestemd voor castraten, worden stijlvol gezongen door Daniela Barcelona als warmklinkende Isseo en de met iets andere stemkarakter zingende Genia Kühmeier als Asterio. Ze maakt echt wat bijzonders van deze rol.

Even overtuigend zijn Diana Damrau in de titelrol en Desirée Rancatore als haar jaloerse rivale Semele.

Regisseur Luca Ronconi en decorbouwer Pier Luigi Pizzi zorgen voor een mooi, sober aanzien, maar muzikaal is niet gestreefd naar authenticiteit.

Wel is er een ballet divertissement met aan andere werken van Salieri ontleende muziek, waarvoor Heinz Spoerli tekent.

Het eindresultaat is een zeer geslaagde reprise.