DVD Recensies

STRAVINSKY: THE RAKE'S PROGRESS, HANNIGAN

Stravinsky: The rake’s progress. William Morgan (t., Tom Rakewell), Aphrodite Patoulidou (s., Ann Truelove), John Taylor Ward (b., Nick Shadow), Kate Howden (ms., Baba the Turk), Erik Rosenius (bs., Father Truelove), Ziad Nehme (t., Sellem) met vocaal ensemble en Göteborg symfonie orkest o.l.v. Barbara Hannigan. Accentus Music ACC 20420 (2 dvd’s, 2u. 30’13”). 2018
 
Het gaat hier om het project ‘Taking risks’ van Barbara Hannigan, die zelf ettelijke malen de rol van Ann Truelove in The rake’s progress zong. Ze nam hiervoor het initiatief om in 2018 bij de zangersgroep Equilibrium Young Artist uit 350 kanditaten uit 39 landen na audities door heel Europa een ensemble solisten voor een uitvoering van The rake’s progress samen te stellen. In de documentaire Taking risks worden daarvan impressies gegeven van het selectieproces, repetities en meer die tot de uitvoering leiden. Stap voor stap begeleidt Hannigan dat proces tot en met de concertante uitvoering onder haar leiding in december 2018 in Göteborg, waarvoor Linus Fellbom als een soort regisseur en lichttechnicus optreedt en die vergezeld gaat van de documentaire Taking risks van Maria Stodtmeierr. Het is de tweede documentaire van Hannigan na I’m a creative animal uit 2015.
De nieuwe documentaire duurt 58’13” en er gebeurt heel wat in. Het is vooral interessant om te volgen hoe Hannigan, die  de opera goed kent, haar keuzes maakt. De vertolking van de opera daarna is een goede. Maar wie al beschikt over een der dvd’s van Jurowski (Opus Arte OA 1062 D) of Ono (Opus Arte OA 0991 D) hoeft zich tenzij men geïnteresseerd is in de documentaire, niet te haasten om de nieuwe uitgave aan te schaffen.