DVD Recensies

SCARLATTI, D.: DIRINDINA, LA

Scarlatti, D.: La dirindina.  Elena de Simone (s., Dirindina), Filippo Pian Castiglioni (t., Liscione). Carlo Torriani (b., Don Carrissimo) met Humane virtù o.l.v. Alberti Busettini. Dynamic 37719 (dvd  78’00”). 2014  
 
In La dirindina gaat het om een soortgelijke geschiedenis als in Domenico Scarlatti’s Vespetta e Pimpinone. Maar in dit geval gaat  het om de zangleraar Don Carrissimo die verliefd wordt op zijn leerling Dirindila. Ze maakt hem jaloers door ook les te nemen bij de castraat Liscione. Na diens aandringen zingt ze een aria uit Dido and Aenas van Purcell in Milaan. Misverstanden volgen en de suggestie wordt gewekt dat Liscione haar heeft bezwangerd (onwaarschijnlijk in die tijd), maar een voorwendsel voor de puriteinse censuur in Rome die de voorstelling verbood zodat het werk pas jaren later voor het eerst in Milaan werd uitgevoerd.
Gezongen en geacteerd wordt heel goed op de dvd. Wie die niet via een behoorlijke dvdspeler kan weergeven, heeft gelukkig nog de beschikking over de eveneens mooie cd opname van Vespetta e Pimpinone van Michele Nitti.