DVD Recensies

STRAUSS: DER ROSENKAVALIER, KLEIBER

Strauss: Der Rosenkavalier. Gwyneth Jones (FEldmarschallin), Brigitte Fassbänder (Octavian), Manfred Jungwirth (Baron Ochs), Lucia Popp (Sophie), Benno Kusche (Faninal), Francisco Araiza (zanger), Anneliese Maas (Leitmetzerin), Gudrun Wewezow (Annina) e.a. met het Ensemble van de Beierse Staatsopera o.l.v. Carlos Kleiber. DG 073-4072 (2 dvd-v’s, NTSC, 4:3, Stereo en DTS 5.1, 186’). 1979 

Verwarring dreigt. Er was namelijk al een opname van Carlos Kleiber op DG 073-008-9 (2 cd’s). Laten we beide eens voorlopig theoretisch met elkaar confronteren:

                                              

                                   Kleiber München 1979                       Kleiber Wenen 1994

Feldmarschallin          Gwyneth Jones                                  Felicity LottBaron Ochs                Manfred Jungwirth                              Kurt MollOctavian                     Brigitte Fassbänder                           Anne Sofie von OtterFaninal                        Benno Kusche                                   Gottfried HornikSophie                        Lucia Popp                                         Barbara BonneyLeitmetzerin               Anneliese Waas                                Olivera MiljakovicValzacchi                    David Thaw                                        Heinz ZednikAnnina             Gudrun  Wewezow                            Anna GondaZanger                        Francisco Araiza                               Keith Ikaia-Purdy

Regie                          Otto Schenk                                       naar Otto Schenk

Kostuums                   Jürgen Rose                                      Erni Kniepert

Decors                                   Jürgen Rose                                      Rudolf Heinrich

 

Onder de gemeenschappelijke noemer treffen we alleen de uitzonderlijke dirigent en de regisseur aan. Geen twijfel aan: het gaat in beide gevallen om superieure opvoeringen. De versie uit München die al wel op vhs band en laserdisc was verschenen maar nu gelukkig ook op dvd-v wint het pleit tenslotte met een geringe marge. Daar zijn een paar redenen voor, zeker waar het gaat om de invulling van een paar der belangrijkste rollen. Felicity Lott mag dan misschien niet de enorme vocale kracht van Gwyneth Jones als Feldmarschallin bezitten, ze treft de specifieke stijl van Strauss beter en ze acteert ook beter. Ze is niet alleen levendiger, maar ook geestiger en kwetsbaarder. Manfred Jungwirth was in München verre van ideaal met zijn knorrige stem als Ochs en Moll overtuigt ook in ander opzicht beter; hij is de perfecte boerse aristocraat wiens optreden meer wordt veroorzaakt door narcisme dan door een slechte opvoeding.

Anne Sofie von Otter mag dan een aardig jongensachtige, Mozartiaanse Octavian zijn en wat frisser klinken dan Brigitte Fassbänder die waar het erop aankomt toch net wat overtuigender is. Daar staat dan weer tegenover dat Barbara Bonney een ideale jonge Sophie is, die in staat is om met de nodige vocale kracht en schoonheid de roos te overhandigen en zo toch overtuigender dan de gerespecteerde, maar oudere Lucia Popp. De kleinere rollen zijn aan beide kanten aardig aan elkaar gewaagd.

Moeilijke keuze dus. Ik ben blij beide opnamen te hebben, maar in uiterste instantie zou ik de voorkeur geven aan de Münchense versie die meer pluspunten heeft.