DVD Recensies

STRAVINSKY: LE SACRE DU PRINTEMPS, HAITINK, RATTLE

Stravinsky: Le sacre du printemps. Stomme film van Oliver Herrmann met Stravinsky’s balletmuziek uitgevoerd door het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Simon Rattle. ArtHaus 100.333 (75’, 16:9, geluid 2.0, Dolby DTS 5.1 en DTS 5.1, regio 0). 2004

Stravinsky: Le sacre du printemps. Zie: Bernard Haiitink: Europees concert 1993

 

Dit is dus ook mogelijk met de afgedraaide Sacre. Niet sec als audio, ook niet als theaterstuk, maar als begeleiding van een lichtelijk bizarre stomme film van Oliver Herrmann die speelt in de wereld van het archaïsche Santeria die als motto heeft: “De hemel is ons tehuis, de aarde onze markt”. Daar ondergaan drie figuren – Esther, een well to do weduwe van even in de veertig die treurt om de dood van haar echtgenoot, Lucia een twen die als prostituee zo lijkt te zijn weggelopen uit Bartóks Wonderbaarlijke mandarijn en de hersenchirurg en anti chaos fanaat Dr. Bardot – een zelfde lot en wanneer hun obsessies ten top zijn gestegen, worden op magische wijze overgeplaatst naar een tropisch eiland voor een ritueel dat hun gekwelde ziel zal verlichten.

Zo ontstond een opmerkelijke film die wisselt tussen hemel en aarde, dromen en werkelijkheid, levensechte beelden en animaties en die merkwaardige taferelen en lieden toont, tot een stel albino’s in tutu aan toe.

De 40-jarige Hermann zelf beleefde de première van de als Duits/Zwitserse/Japanse coproductie tijdens het 54e internationale Berlijnse filmfestival niet meer. In 2004 won de film ongeveer een tiental prijzen op festivals (onder meer tijdens het Nederlandse Stravinsky festival). Verdiend lijkt zo; in elk geval valt op de muziekinvulling door de Berlijners onder Rattle die de Sacre in 1988 al eens niet onverdienstelijk met zijn Birmingham orkest op EMI 749.636-2 had vastgelegd, weinig of niets aan te merken.

De film duurt 38 minuten, aanvullend is een 15 minuten durend interview met de dirigent opgenomen en is er 75 minuten ‘bonus materiaal’ in de vorm van interviews met de acteurs en productie/post-productie materiaal. De kwaliteit van de eins54 Film is hoog.