DVD Recensies

STRAVINSKY: VUURVOGEL, DE; SACRE DU PRINTEMPS, LE, GERGIEV

Stravinsky: Vuurvogel, De; Sacre du printemps, Le. Ensemble van het Mariininsky theater St. Petersburg o.l.v. Valery Gergiev. Bel Air BAC 041 (dvd, 85’ + 38’). 2008

 

De choreografie die Vaslav Nijinski destijds ontwierp voor beide werken werd helaas vergeten. De danshistorici Millicent Hodson en Kenneth Archer ondernamen een poging tot reconstructie die hier te zien is. Daaruit komt dit tweetal balletten naar voren als primitivistisch en haast antiklassiek. We zien Russisch folklorische kostuums, naar binnen gedraaide voeten, stevig stampwerk, gebalde vuisten en gezichten als maskers.

Dat moet niet makkelijk te realiseren zijn geweest voor een klassiek gericht ballet als dat uit St. Petersburg. Misschien had wat meer tijd moeten worden besteed aan de synchroniteit van het corps de ballet. Maar ook zo is het resultaat best genietbaar.

De dansers in De vuurvogel zijn Ekaterina Kondaurova (Vuurvogel), Ilya Kuznetsov (Ivan Tsarevitch), Marianna Pavlova (prinses), Vladimir Ponomarev (Katsche de onsterflijke) de choregraaf Michel Fokine en in de Sacre  Vladimir Ponomarev (sjamaan), Alexandra Iosifidi (de uitverkorene) en Elena Bazhenova (300 jaar oude vrouw) en choreograaf dus via een omweg Vaclav Nijinsky.

Maar de muziek is in beide gevallen spannend en pakkend uitgevoerd door Gergiev die eerder al op cd aantoonde een meester op dit gebied te zijn.

Als bonus bevat de dvd een 8 minuten durende korte documentaire over de Ballets russen en een half uur interview met Hodson en Archer. 

Er zijn natuurlijk meer, maar dan anders gekoppelde dvd uitgaven van dit tweetal werken. Een paar van de mooiste zijn wat De Vuurvogel betreft van Carewe (Opus Arte OA 0832) in de choreografie van Fokine en Chistiakov (Decca 079-322-9), ook op basis van Fokine en met van de ballets russes afgeleide decors en kostuums.

De Sacre ziet er hier ver verwijderd uit van wat Maurice Béjart er in 1970 mee ondernam (te downloaden). Idem Pina Bausch (L’Arche 978-2-85181-774), Uwe Scholz (Medici Arts 2055728).